Pașii credinței. Agățați de o stea
Am spus multe lucruri în această pagină despre credință și ar mai fi multe de spus. Fără îndoială, reflecția asupra credinței este inepuizabilă și trebuie să fie permanentă, deoarece în tot ceea ce suntem și facem ar trebui să ne întrebăm în ce măsură ne apropiem de Dumnezeu. Tocmai de aceea nu am putea să formulăm vreo concluzie referitor la credință. Anul Credinței se încheie ca perioadă de intensă reflecție, celebrare și trăire, iar credința noastră, mai întărită după acest timp intens dorit de Biserică, ar trebui să fie mai profundă și mai grăitoare.
Pentru un tânăr, a-l lăsa pe Dumnezeu să călăuzească propria viață înseamnă a da sens profund la tot ceea ce trăiește, a fi permanent conștient de măreția propriei existențe, a ținti mereu mai sus. Viața este cu adevărat frumoasă dacă urmăm cu perseverență și seriozitate un ideal. Bătrânețea apăsătoare nu este dată de trecerea anilor, ci ne copleșește atunci când dezertăm de la idealul nostru, atunci când abdicăm de la prețuirea celui mai mare dar pe care l-am primit: viața. Valorile mărețe și profunde, cum este și credința, ne sperie! Simțim de multe ori că e prea mult pentru noi, că nu suntem capabili, că nu merită! Tot ceea ce este măreț se aseamănă cu stelele: sunt îndepărtate și de neatins, însă călăuzesc drumul nostru, mai ales în noapte, și fac să privim mereu în sus. Dacă am privi mai des stelele și am lăsa să crească în noi dorința de infinit, am ajunge să avem aripi! Din contra, viața fără un ideal, fără o rațiune sigură, este ca o navă fără cârmă: nicio stea nu o poate îndrepta spre portul bucuriei, al mulțumirii și al fericirii. În fața planului lui Dumnezeu cu noi, atât de minunat, ne simțim copleșiți și mici, ca o flacără măruntă ce pâlpâie în bezna acestei lumi. Însă negura cea mai densă nu poate stinge o flacără care arde! Văpaia credinței noastre poate fi sugrumată de vântul indiferenței față de Dumnezeu, al interesului propriu, al seducției aparenței, al iluziei libertății fără Dumnezeu... Un tânăr care are grijă de flacăra credinței are grijă de idealurile sale, de viața și de fericirea sa.
Suntem obișnuiți să vedem realitatea care ne înconjoară ca fiind plină de întuneric. Nu ne plac timpurile care le trăim, nu avem o părere bună despre lumea de azi (nu trebuie să uităm că fiecare dintre noi este parte din această lume!), nu ne încântă oamenii din jurul nostru. Privim persoanele și timpurile prin ochelarii fumurii ai pesimismului și ai resemnării. Iar acest lucru este de neacceptat pentru un tânăr! Sunt atâtea "stele" care strălucesc lângă noi! Atâția sfinți care ne dovedesc că sfințenia este posibilă, atâtea persoane pline de demnitate și de bogăție interioară, atâția oameni care se dedică marilor valori! Toate acestea sunt semne că Dumnezeu este prezent în istoria omenirii și că acționează. Aceste semne ne spun că și noi, fiecare în parte, putem să strălucim în această lume. Pentru a vedea aceste "stele" de pe cerul vieții noastre de zi cu zi e nevoie, poate, să stingem reflectoarele televiziunilor care fabrică "stele" de carton! Credința noastră poate să crească dacă învățăm să privim persoanele și evenimentele în lumina lui Dumnezeu.
Credința poate fi definită în multe feluri. Despre credință se poate scrie și discuta fără sfârșit. Însă ceea ce este cel mai important este ca ea să fie steaua călăuzitoare a vieții noastre și de ea să agățăm carul existenței noastre, pentru ca el să meargă pe drumul ce duce spre viața plină de fericire!
Pr. Felix Roca