Episcopul Anton Durcovici. "Succesorul apostolilor"
Cu aceste cuvinte din titlu, nunțiul apostolic din România, arhiepiscopul Gerald Patrick O`Hara, îl prezenta la 5 aprilie 1948, în saloanele Nunțiaturii Apostolice din București, cu ocazia recepției oficiale, pe proaspăt consacratul episcop de Iași, Mons. Anton Durcovici. Fotografia alăturată îi reprezintă pe cei doi ierarhi surâzând, într-un moment de destindere, în timpul recepției oficiale. Au trecut doi ani și șase luni de la nominalizarea Mons. Anton Durcovici ca episcop de Iași, la 25 octombrie 1945, și șase luni de la publicarea acestei nominalizări în ziarul L'Osservatore romano, la 30 octombrie 1947, perioadă în care nunțiul Andrea Cassulo și succesorul acestuia, Gerald Patrick O'Hara, au depus eforturi diplomatice extraordinare pentru a-i convinge pe liderii comuniști de la București să recunoască numirea ca episcop de Iași a Mons. Anton Durcovici, numire care fusese deja recunoscută de regele Mihai I, la 14 noiembrie 1947.
Bucuria și satisfacția care se pot citi pe chipul nunțiului O'Hara se explică, așadar, prin faptul că fusese reluată seria episcopilor de Iași, după o vacanță de trei ani și jumătate, iar tronul episcopal de Iași urma să fie ocupat de o personalitate importantă și providențială pentru timpurile de prigoană, care se anunțau și în România.
În perioada relativ scurtă cât a păstorit Dieceza de Iași, 14 aprilie 1948 - 26 iunie 1949, ep. Anton Durcovici a scris o "strălucită pagină în istoria Bisericii din Moldova", devenind totodată unul dintre exponenții rezistenței anticomuniste prin credință. Mereu receptiv și pregătit pentru orice chemare în apărarea Bisericii, ep. Anton Durcovici avea să fie desemnat de nunțiul O'Hara ca administrator apostolic de București, în ianuarie 1949, după retragerea arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar.
Cu prilejul ședințelor Conferinței Episcopilor Catolici convocate la București de nunțiul O`Hara, ep. Anton Durcovici și-a putut manifesta întregul său sprijin față de inițiativele nunțiului și ale colegilor săi de episcopat, în problema provocărilor regimului comunist și ale Securității, precum și a ingerințelor acestora în viața Bisericii. Cu ocazia vizitelor sale la București, episcopul Durcovici l-a informat în mod constant pe nunțiul O'Hara despre reacția eroică a comunităților catolice din Dieceza de Iași față de acțiunile militare ale Securității și față de provocările comuniste și maghiare.
La 26 iunie 1949, la câteva ore după răpirea de către agenți ai Securității a episcopului Durcovici, nunțiul O`Hara s-a deplasat la biserica din Popești-Leordeni pentru a-i liniști pe credincioșii care îl așteptau pe păstorul lor și pentru a le acorda sacramentul Mirului celor peste 650 de copii și tineri. Revenit la București, nunțiul O`Hara a înaintat Ministerului de Externe condus de Ana Pauker o notă de protest vehementă, solicitând eliberarea imediată din arestul Securității a episcopilor Anton Durcovici și Marton Aron. Nota de protest i-a fost restituită însă nunțiului, pe loc, prin intermediul curierului, fără a fi citită și fără a primi un răspuns.
La 6 iulie 1949, nunțiul solicita să fie informat permanent în legătură cu evoluția procesului penal care i se pregătea episcopului Durcovici, iar peste exact un an, nunțiul avea să fie expulzat cu brutalitate de autoritățile comuniste din România. În același timp, episcopul Durcovici rămânea izolat în subteranele arestului Securității din București, lipsit de sprijinul diplomatic pe care nunțiul O`Hara încercase să i-l ofere în primul an de captivitate.
Dr. Dănuț Doboș