Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Felix Wiercinski

Preotul Felix Wiercinski s-a născut la 20 august 1858 la Putzig (în apropiere de Danzig, în nordul Poloniei), iar în anul 1878, la vârsta de 20 de ani, a intrat în Societatea lui Isus. A urmat studii teologice de specialitate la Roma și Cracovia, fiind hirotonit preot la 21 iunie 1885.

Și-a dedicat întreaga viață activității de misionar în peste 16 țări, inclusiv în România, unde a lucrat timp de 23 de ani. La Iași, a îndeplinit funcțiile de profesor și prefect la Seminarul "Sfântul Iosif" în perioadele 1887-1894 și 1898-1900, precum și funcția de rector al aceluiași Seminar (1894-1897 și 1930-1932). În perioada 1902-1903 a fost paroh de Botoșani, în anul 1925 colaborator la Chișinău, iar în perioada 1925-1929 prefect și spiritual al Seminarului "Sfântul Duh" din București. În anul 1938 s-a stabilit definitiv în România, la București. Pretutindeni unde s-a aflat a lucrat ca "un adevărat apostol", remarcându-se în susținerea de exerciții spirituale, misiuni populare și cateheze în școli, și nu în ultimul rând, printr-o impresionantă activitate publicistică.

În perioada 1927-1940, a fost cel mai important colaborator al revistei diecezane Lumina creștinului, în paginile căreia a publicat un număr de 123 de articole, ocupând locul al treilea în privința numărului de articole publicate în revistă, după Mons. Anton Gabor și ep. Mihai Robu. Articolele semnate de părintele Wiercinski, care ar merita să fie publicate în volum spre a putea deveni obiectul unei analize exegetice, sunt de mare valoare, chiar și pentru spiritualitatea contemporană.

A debutat în numărul 2 din anul 1927, cu articolul Despre rugăciunea de dimineață, iar în perioada 1929-1934 a publicat un serial-fluviu intitulat Cele opt fericiri, susținând în același timp rubrica Din lumea catolică. După decesul fondatorului presei catolice din Dieceza de Iași, Mons. Anton Gabor, părintele Wiercinski a semnat un articol emoționant, intitulat Să păzim monumentul Monseniorului Anton Gabor, monumentul fiind Institutul "Presa Bună". Autorul articolului aprecia că broșurile și cărțile publicate de Institut reprezentau "hrană folositoare" pentru poporul român, precum și o pavăză în fața "puhoiului de cărți periculoase, anticreștine" publicate de bolșevicii din Uniunea Sovietică. Într-un alt articol, intitulat Cum să sprijinim presa noastră, părintele Wiercinski adresa un îndemn societăților catolice pentru ca, după modelul german, să contribuie la răspândirea "presei bune", aducând în același timp un elogiu satelor catolice din Moldova, unde existau, în opinia sa, trei factori religioși puternici: "slujba religioasă cu dascăli", "hora, după slujbă" și "presa".

Majoritatea articolelor semnate de părintele Wiercinski în perioada 1936-1940 au reprezentat un semnal de alarmă în privința "primejdiei nenorocirii bolșevice", care personifica "dușmanul creștinătății" și "înșelăciunea nerușinată", cu scopul distrugerii credinței "scormonind dovezi împotriva lui Dumnezeu". Acest pericol, scria autorul, putea fi evitat prin dezvoltarea "presei bune și a Apostolatului Rugăciunii, prin rugăciuni fervente către Preasfânta Inimă a lui Isus" și prin alte mijloace.

La 20 ianuarie 1940, în timp ce se afla la Blaj, unde conducea exerciții spirituale, părintele Wiercinski a trecut la cele veșnice "senin și pașnic, după obositoarea-i viață", fiind înhumat tot la Blaj - "Mica Romă" - la 22 ianuarie, după ritualul roman. Presa catolică românească l-a elogiat pe ilustrul dispărut. Lumina creștinului a publicat articolul S-a stins, iar Farul nou și-a intitulat omagiul Părintele Wiercinski nu mai este; alte omagii au apărut în revista Raiul copiilor ș.a.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat