"Doamne, mărește-ne credința!" (Lc 17,5)
Cele două versete, 5 și 6, din capitolul al 17-lea al Evangheliei scrisă de sfântul Luca, sunt un minidialog între apostoli și Isus. Meditate bine, ne pot perfecționa viața spirituală.
- Mărește-ne credința! îi spun apostolii.
- Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați spune sicomorului acestuia: "Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare!" și v-ar asculta, le răspunde Isus.
Ucenicii îl urmaseră de ceva vreme pe Învățătorul care îi chemase; ascultaseră cele predicate de Isus despre împărăția lui Dumnezeu; văzuseră fapte minunate săvârșite de Isus care aprecia credința unora (femeia suferind de hemoragie rebelă, orbul din Ierihon), alteori provocând-o (la învierea fiicei lui Iair), dar și reproșându-le lipsa acesteia, chiar lor, ucenicii săi, înspăimântați cumplit în timpul furtunii pe mare: "Unde este credința voastră?" (Lc 8,25).
Nu-i de mirare dacă, în contextul amintit mai sus, Isus răspunde cererii apostolilor subliniind marea putere a credinței.
Lăudabilă este uzanța pastorală de a fixa pe interiorul ușii de la intrare în casele creștinilor (la binecuvântarea lor), cartonașele mobilizatoare având înscrisul: "Doamne, mărește-ne credința!". Parafrazându-l cu textul din Cartea Deuteronomului (6,4-7), îl recomandăm, cu dragă inimă, tuturor și fiecăruia în parte: "Să fie această rugăciune minunată în inima ta... Să o sădești în copiii tăi și să vorbești despre ea când stai în casa ta, când mergi pe drum, când te culci și când te scoli".
Trăind astfel, suntem copii buni ai Tatălui ceresc și ai Bisericii sale sfinte.
"Te rugăm, Doamne, ca strălucirea slavei tale să lumineze inimile noastre, ca să putem trece prin întunericul acestei lumi și să ajungem în patria luminii veșnice. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".
P.A.D.