Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Anton Ivanov (e-mail). "Am avut o discuție cu un profesor ortodox care susținea că Biserica Ortodoxă este Biserica originară și că din ea se trag toate celelalte religii. La fel, îmi spunea că Biserica Catolică s-a despărțit de Biserica Ortodoxă și nu invers și că Biserica Ortodoxă este adevărata Biserică creștină, care învață adevărul adevărat despre credința creștină și consideră celelalte confesiuni ca fiind "dogme". Aș dori să-mi explicați mai pe larg cum s-a ajuns la schisma din 1054 și dacă Biserica Ortodoxă recunoaște că ea e cea care s-a rupt de comuniunea Bisericii, fiind acum o Biserică separată și deci incompletă. Și aș dori să știu dacă înainte de 1054 papa era recunoscut de toți creștinii ca fiind păstorul lor suprem și de ce Biserica Romei avea întâietate, fapt pentru care papa era numit "primus inter pares". Vă mulțumesc!"

Cele notate de dv. au mai fost tratate în revista "Lumina creștinului". De aceea vă rugăm să citiți cu atenție articolele respective din arhiva revistei (de exemplu august 2000, ianuarie 2003, ianuarie 2008, noiembrie 2010, aprilie 2011) și să i le dați și profesorului care v-a tulburat. În esență, acolo este notat că la nivelul celor două Biserici există o Comisie Mixtă Internațională de Dialog Teologic, înființată în 1979 de papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Dimitrios I de Constantinopol. Aceasta s-a întâlnit de mai multe ori: Pátmos (Grecia): 1980; München (Germania): iulie 1982; Govia, în insula Creta (Grecia): 1984; Bari (Italia): 1986; Uusi (Finlanda): 1988; Freising (Germania): 1990; Balamand: iunie 1993; Baltimore: 9-19 iulie 2000; Roma: 13-16 decembrie 2005; Ravenna: 8-14 octombrie 2007; Cipru: 17-23 octombrie 2009; Viena: 20-27 septembrie 2010. Comisia a studiat până acum mai multe teme. Printre altele, a constatat că în despărțirea celor două Biserici au existat greșeli și de o parte și de alta. Biserica Catolică și le-a asumat și public (a fost publicată în anul 2000 "Memorie și reconciliere: Biserica și greșelile din trecut"). Aceeași comisie (la Ravenna) a constatat că la nivel universal există conciliaritate, sinodalitate și autoritate; înseamnă că există și un primat: potrivit practicii Bisericii antice, primul episcop este episcopul Romei și nu există îndoială asupra acestui fapt. Documentul a fost publicat în anul 2008 la "Presa Buna": "Consecințele ecleziologice și canonice ale naturii sacramentale a Bisericii" (Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică Romană și Biserica Ortodoxă). Apoi s-a analizat rolul episcopului Romei în Biserica Universală în primul mileniu. Urmează să se trateze și despre rolul său în cel de-al doilea mileniu etc.

* Maria Iacob (e-mail). "Sunt un părinte de familie, o mamă, și doresc să încep prin a vă mulțumi că din mâinile colectivului redacțional "Presa Bună" apare "merinda sufletului" (aici includ pe lângă revista "Lumina creștinului" toate celelalte broșuri și cărți apărute sub editura dv.). În numărul din februarie, am citit la rubrica "Poșta redacției" acel mesaj al pr. Anton Bișoc care slujește la Voievodeasa de a retipări broșura "Anastasia, prințesa de Georgia - Istoria unei convertiri", adăugând pr. Bișoc că "este ceva foarte mișcător și educativ". Așa este, cărticica am citit-o și eu și v-o pot trimite. Acum aș vrea, cu permisiunea dv., să spun câteva cuvinte despre neobositul pr. Anton Bișoc și despre apostolatul său. Îmi aduc aminte, acum 19 ani, cred, erau misiuni populare în Postul Mare și Dumnezeu a orânduit să-l cunosc pe dumnealui, care a binevoit să-mi ia adresa și ulterior să-mi trimită niște cărți. Era după câțiva ani de la revoluție și nu erau atâtea cărți ca în timpurile actuale. Mi-a trimis pentru început "Forja", "Imitațiunea lui Cristos", "Noul Testament" și lista poate continua. Am ținut corespondență câțiva ani, l-am mai întâlnit și la Roman, unde mai venea în Postul Mare pentru a ajuta la spovezi. Dar ceea ce a reușit dumnealui să facă pentru mine a fost să "declanșeze" acea "sete" de Dumnezeu. Prin lecturarea cărților bune care construiesc omul, omul vertical, după cum se exprimă M. Quoist în cartea sa "A reuși". Doresc să-i mulțumesc prin intermediul dv., și-mi vin în minte cuvintele poetului francez Fr. Lamartine care a scris undeva aceste cuvinte, poate cele mai frumoase care s-au scris vreodată la adresa preotului catolic: "În orice parohie trăiește un om care nu are familie, dar aparține familiei întregii lumi; un om care este chemat să fie martor sau sfetnic în toate împrejurările vieții; e prezent de la naștere până la moarte; ia în primire omul din sânul mamei sale și-l lasă pe pragul veșniciei; îl binecuvântează, îi consacră leagănul, patul nupțial, patul de moarte, sicriul; un om pe care copiii se obișnuiesc să-l iubească, să-l venereze, să-l respecte, pe care și cei care nu-l cunosc îl numesc părinte; la picioarele căruia creștinii își depun confidențele lor cele mai intime și varsă lacrimile cele mai secrete; un om care are misiunea să mângâie, să îndulcească toate suferințele, pe cele ale trupului și pe cele ale sufletului; veriga necesară între bogăție și sărăcie; la poarta căruia bat săracii cât și bogații, aceștia din urmă pentru a-i încredința în taină pomana, cei dintâi pentru a o primi fără a fi nevoiți să roșească; un om care, fără să aparțină la vreo categorie socială aparține în mod egal tuturor claselor societății, claselor inferioare, datorită sărăciei sale".

Vă mulțumim pentru gândurile bune pe care ni le-ați trimis. Fără îndoială, acest mesaj ajunge și la pr. Anton Bișoc. Broșura "Anastasia, prințesa de Georgia - Istoria unei convertiri" ne-au trimis-o între timp alți credincioși. Aceasta a fost corectată și tipărită.

* A. (e-mail). "Vreau să vă fac cunoscut ceea ce am putut auzi într-o biserică catolică (...) Așa decurg toate Liturghiile din campanii electorale, doar politică și nimic mai mult. Cred că voi căuta o religie în care mersul în lăcașul Domnului să-mi aducă liniște (...).

Am citit cu atenție mesajul dv. și încercăm să vă răspundem. Când un credincios crede că într-o parohie sunt nereguli, se consideră nemulțumit sau nedreptățit, conform normelor, are posibilitatea să-l sesizeze pe decan sau pe episcop, care vor cerceta cele semnalate și vor lua măsurile care se impun. Sesizarea însă trebuie să fie făcută de cineva care se prezintă cu nume și prenume și care descrie locul și cele întâmplate, eventual martorii cu care cei care vin să cerceteze să ia legătura. Din păcate, dv. nici nu v-ați prezentat și nici n-ați spus despre care parohie și preot este vorba. În al doilea rând, când porniți de la un caz particular și generalizați că "așa a ajuns catolicismul", că ne "întoarcem pe timpul inchiziției", că nu credeți că "religia catolică ar avea ceva comun cu creștinismul" ne determinați să vă întrebăm care-i diferența între cel pe care-l acuzați și ceea ce faceți dv. Credincioșii și preoții care-și trăiesc credința, și care se străduiesc zi de zi să facă voința lui Dumnezeu pentru dv. nu mai contează? Dar preoții și călugării care se îngrijesc de bolnavii din spitale, de cei din azile, care îi educă pe cei tineri? Dar preoții care îi ajută pe oameni să se împace cu Dumnezeu și să găsească drumul bun în viață? Ne rugăm ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea mult har și lumină!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat