Curier juridic
- V.B. (Neamț). "În anul 1994 am încheiat un contract de vânzare-cumpărare fiicei și ginerelui meu pentru toată gospodăria mea: casă, anexe, grădină. În anul 1996 ei au divorțat, fata a plecat în Italia, iar de ginere nu mai știu nimic. Prin contract, aceștia s-au obligat să-mi acorde întreținere, dar niciunul nu respectă clauzele din contract. Mai am cinci copii, dar aceștia nu vin să-mi acorde întreținere întrucât nu le-am trecut lor casa. Eu aș dori să stric actul și să le trec lor casa și aș dori să știu ce posibilități am".
Din ceea ce ne-ați scris pe adresa redacției rezultă că ați încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere. Pentru a putea primi un răspuns complet din punct de vedere juridic ar fi trebuit să citesc contractul de vânzare-cumpărare pentru a vedea dacă s-a plătit și un preț cu ocazia perfectării actului. Doar pe baza celor relatate de dv., vă informez că puteți solicita rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare pentru nerespectarea clauzelor cuprinse în act. Pentru aceasta va trebui să-i dați în judecată pe ginerele și fiica dv. și să solicitați desființarea actului. Tot din conținutul scrisorii dv., rezultă că în urma procesului de partaj, fiica dv. a fost obligată să-i plătească fostului ginere suma de 46.000 lei, dar nu ați precizat ce reprezintă această sumă, ce bunuri au fost avute în vedere de instanță la soluționarea acestui dosar și dacă a fost pusă în discuția părților și obligația de întreținere stipulată prin contract. Pentru a nu da un răspuns greșit, în cazul în care veți dori informații suplimentare, vă rugăm să ne trimiteți copii după contractul de vânzare și după hotărârea din partaj.
- D. Bolea (Iași). "În cursul lunii aprilie 2013 am depus la Judecătoria Iași o acțiune de partaj. După aproape 2 luni am primit acasă o încheiere de anulare a acțiunii, motivat de faptul că nu mi-am îndeplinit obligațiile impuse de instanță. Există o cale de atac împotriva acestor încheieri?"
Împotriva încheierilor de anulare se poate face, conform art. 200 punctul 4 din Codul de procedură civilă, cerere de reexaminare, solicitând să se revină asupra măsurii de anulare. Această cerere de reexaminare se poate face în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii. Cererea se soluționează prin încheiere definitivă dată în cameră de consiliu, cu citarea reclamantului, de către un alt complet al instanței respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra măsurii anulării dacă aceasta a fost dispusă eronat sau dacă neregularitățile au fost înlăturate în termenul acordat. În caz de admitere, cauza se retrimite completului inițial investit. Din ceea ce ne-ați spus, rezultă că instanța prin adresă v-a solicitat să depuneți la dosar un extras de carte funciară și o încheiere de la notariat, din care să rezulte dacă s-a dezbătut sau nu succesiunea după pârât. În condițiile în care nu ați primit această adresă sau ați fost citat la o altă adresă, atunci puteți contesta încheierea de anulare, formulând o cerere de reexaminare și împreună cu contestația veți depune și actele solicitate. Aceste cereri de reexaminare nu se timbrează.
În cazul în care ați fost citat corect și nu v-ați îndeplinit obligațiile impuse de instanță în termenul de 10 zile de la comunicare, în sensul de a depune înscrisurile solicitate și nici nu ați comunicat instanței motivul pentru care sunteți în imposibilitate de a depune actele solicitate, atunci va trebui să formulați o altă acțiune, urmând să achitați alte taxe de timbru.
Av. Mihaela Ciobanu