- Anul Credintei si Familia - |
Maria este prima credincioasă
A spus-o Fiul ei atunci când a corectat-o pe femeia din mulțime, care, entuziasmată de cuvântarea lui, a exclamat: "Fericit sânul care te-a purtat și pieptul la care ai supt!" Dar el a precizat că este fundamentală raportarea la cuvânt: "Mai degrabă fericiți sunt aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc!" (cf. Lc 11,27-28).
A recunoscut-o Elisabeta, verișoara ei, umplută de Duhul Sfânt și atenționată de copilul pe care îl purta în sân: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău! Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!" (Lc 1,42.45).
Ea, Fecioara din Nazaret, logodită, dar care nu a cunoscut bărbat, s-a deschis complet cuvântului, deși era tulburată și se întreba ce ar putea să însemne salutul îngerului: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!"; "Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus. Va fi numit Fiul Celui
Preaînalt și Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său"; "Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri"; "Sfântul care se va naște va fi numit Fiul lui Dumnezeu" (cf. Lc 1,28-35). Deși "l-a născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei" (Lc 2,7). Deși bătrânul Simeon o avertizase: "Iată, acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție - ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi, iar o sabie va străpunge sufletul tău!" (Lc 2,34-35). Deși a știut porunca pe care îngerul i-a dat-o lui Iosif: "Sculându-te, ia copilul și pe mama lui, fugi... pentru că Irod are de gând să caute copilul ca să-l ucidă!" (Mt 2,13). Deși "ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese" Isus la 12 ani despre "casa Tatălui". Deși "lângă crucea lui Isus stăteau mama lui Isus și... (In 19,25).
Iar Maria păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei (Lc 2,19.51).
A crezut pentru că "la Dumnezeu nimic nu este imposibil!" S-a oferit celui care a chemat-o: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,37-38).
Și este mama tuturor acelora care cred.
A stabilit Fiul ei. Pe cruce. "Așadar, văzând Isus că stăteau acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: "Femeie, iată-l pe fiul tău!". Apoi, i-a spus discipolului: "Iat-o pe mama ta!". Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (In 19,26-27).
O mamă grijulie și atentă: "În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ținutul muntos. A intrat în casa lui Zaharia și a salutat-o pe Elisabeta. Maria a rămas cu ea cam trei luni" (Lc 1,39-40.56); "Lipsind vinul, mama lui Isus i-a zis: "Nu [mai] au vin!"" (In 2,3). O mamă care se află mereu în mijlocul "discipolilor" și se roagă împreună cu ei: "Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui" (Fap 1,14) și le indică drumul de parcurs: "Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: "Faceți tot ce vă va spune!"".
Misterul lui Isus nu se poate separa de mama din care a voit să se nască.
Pr. Alois Bulai