Din istoria revistei (IX)
Anii 1921-1925
La 1 ianuarie 1921 apare "Sentinela catolică", ca supliment la "Lumina creștinului", "spre a lămuri atât pe catolicii noștri cât și pe aceia care aduc asemenea acuze asupra adevărurilor atât de mărețe ale sfintei noastre Biserici".
În acest an încep să fie publicate articole despre virtutea curăției, care vor continua și în anii următori. Tot în anul 1921, în numărul din august-septembrie, este descrisă vizita nunțiului apostolic Francisc Marmaggi la Iași, în perioada 7-9 iulie 1921. În numărul din octombrie-noiembrie, redactorul propune pentru desfacerea scrierilor bune bibliotecile populare și colportajul catolic; de asemenea, este descrisă luarea în posesie a parohiilor din Basarabia, în urma hotărârii Sfântului Scaun de a fi alipite la Eparhia de Iași.
În anul 1922 apar mai multe articole despre importanța presei. În articolul "Anul al optulea" din luna ianuarie se rememorează dificultățile prin care a trecut și trece revista, se mulțumește abonaților și se exprimă speranța în apariția revistei la timp și în îmbunătățirea ei. În februarie se scrie despre noul papă Pius al XI-lea. În martie 1922 este publicată scrisoarea pastorală a ep. Alexandru Th. Cisar prin care se introduce calendarul gregorian. În octombrie sunt scoși în evidență laicii care lucrează pentru răspândirea revistei: Gh.M. Iacob din Huși-Corni (60 de abonamente), M. Cancel Gh. din Faraoani (57 de abonamente), Anton Bejan din Butea (52 de abonamente), Mihai Pârțac din Horlești (43 de abonamente), P. Mihălcuț din Buhonca (26 de abonamente), G. Lazzari din Nehoiu (20 de abonamente). În decembrie este descrisă sfințirea bisericii din Focșani.
În anul 1923, în fiecare lună este publicată o meditație despre evlavia la inima lui Isus. În acest an revista împlinește un deceniu de existență. Ep. Alexandru Th. Cisar îi scrie pr. Anton Gabor urându-i să continue a răspândi, prin "Lumina creștinului", "lumină în sufletele credincioșilor, raze înfocate de înțelepciune și iubire" de la Cristos. La 21 ianuarie 1923, pr. A. Gabor îl felicită pe arhiepiscopul de București R. Netzhammer, cu prilejul zilei onomastice și-i cere binecuvântare pentru revistă. Scrisoarea este importantă pentru că are ștampila revistei (cu imaginea inimii lui Isus de pe prima pagină a publicației în centru). La 25 ianuarie 1923, arhiep. Raymund Netzhammer îi răspunde directorului publicației.
La zece ani de la înființare, publicația este apreciată și recomandată și de ep. Alexandru Nicolescu de Lugoj, nunțiul Francisc Marmaggi, mitropolitul Vasile Suciu de Alba Iulia și Făgăraș, ep. Iuliu Hossu de Cluj, ep. Valeriu Traian Frențiu, ep. Gustav Carol Maylath al Transilvaniei. În numărul din luna mai se anunță că papa l-a declarat pe sfântul Francisc de Sales patron al ziariștilor și scriitorilor catolici. În numărul din septembrie-octombrie 1923 cele mai multe pagini sunt dedicate nunțiului Angelo Maria Dolci sosit la București.
În anul 1924 revista devine interesată de unitatea Bisericii. În ianuarie este publicat articolul: "Octava de rugăciuni pentru unitatea Bisericii". Numărul din martie anunță că părinții franciscani au cumpărat la începutul lunii decembrie 1923 o tipografie pe care au instalat-o la Hălăucești, dându-i numele Tipografia "Serafica". În luna aprilie, prin articolul "Papa Pius al XI-lea și presa bună", se sugerează instituirea unei Zile a Presei la 29 iunie. În luna mai, în articolul "O veste plăcută", se notează că ep. Alexandru Th. Cisar, aflându-se la Roma, a înmânat Sfântului Părinte colecția revistei "Lumina creștinului" împreună cu "Sentinela catolică" și "Calendarul catolic" de la 1912 până la 1924; este redată și scrisoarea de mulțumire a secretarului de Stat, din 18 martie 1924.
Numerele din a doua parte a anului 1925 scriu despre Mihai Robu, primul român numit episcop de Iași și consacrat la 20 septembrie 1925 în capela "Notre Dame de Sion" din Iași. Episcopul publică un îndemn pentru "Pâinea Seminarului", până în decembrie strângându-se 78.391 de lei.
Pr. Cornel Cadar