Episcopii catolici la Bacău și Luncani
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România s-au întrunit în sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER), în perioada 9-12 septembrie, la Mănăstirea Fraților Carmeliți din Luncani. Întâlnirea a fost organizată de Episcopia de Iași, participând 15 episcopi din România și episcopul de Chișinău (Republica Moldova).
Ținând cont de Anul Credinței, episcopii au participat la o zi de reculegere, pregătită de pr. Marius Taloș, superior regional al iezuiților din România. Apoi, în seara zilei de marți, 10 septembrie, a avut loc deschiderea oficială a sesiunii de toamnă a CER. Episcopii au fost oaspeții comunității din Bacău, unde au participat la sfânta Liturghie solemnă din biserica "Sfinții Petru și Paul", prezidată de ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, invitat la lucrările Conferinței. La acest moment special pentru credincioșii din orașul Bacău și din împrejurimi au fost prezenți la celebrare pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, preoții colaboratori din parohie, preoți oaspeți, precum și reprezentanți ai autorităților locale.
În plenul lucrărilor, conform comunicatului de presă semnat de pr. Eduard Coșa, episcopii au analizat relația de colaborare dintre Caritas Europa și Confederația Caritas România, pastorația sanitară în cadrul episcopiilor catolice din țară, întâlnirea mondială a tinerilor din Brazilia; s-a fixat calendarul întâlnirilor la evenimentele organizate de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), au stabilit ca fericitul Vladimir Ghika să fie notat în calendarele Bisericilor particulare din România în ziua de 16 mai. Au fost analizate cu preocupare rezultatele publicate ale recensământului populației, de asemenea, exprimându-se îngrijorarea față de libertatea justiției care în ultimul an s-a folosit de principiul majorității pentru a încălca flagrant dreptul la proprietate și a refuza retrocedările către comunitățile greco-catolice. În cadrul întrunirii, episcopii s-au rugat pentru Biserică și pentru țară și și-au exprimat preocuparea pentru pacea în Siria, în Orientul Mijlociu și în lume.
După terminarea lucrărilor, în ziua de 12 septembrie, câțiva episcopi au făcut o vizită la Bozieni (NT), la conacul familiei Ghika, în care a stat copilul Vladimir Ghika, în anii 1877 și 1878, și unde a revenit de mai multe ori.
În Dieceza de Iași, CER s-a mai reunit în zilele de 2-3 mai 1995, la sediul Episcopiei; în perioada 7-9 mai 2001, la Traian (NT); la 31 octombrie 2005, la sediul Episcopiei (în sesiune specială); 15-17 mai 2008, la sediul Episcopiei.
Următoarea întrunire a CER s-a fixat în perioada 5-7 mai 2014, la Oradea, în organizarea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.
Pr. Adrian Blăjuță
* * *
* Conferința episcopilor - Organism colegial, cu caracter permanent, constituit din episcopii unei țări sau ai unui anumit teritoriu, care îndeplinesc împreună anumite funcții pastorale pentru credincioșii din teritoriul respectiv, cu scopul de a promova binele pe care Biserica îl oferă oamenilor. Conferința episcopilor are și o funcție legislativă, adică poate da decrete generale (legi), în cazurile prevăzute în mod expres de către drept.
* Conferința Episcopilor din România - În forma ei actuală, datează din 16 martie 1991, fiind aprobată la 25 noiembrie 1993. Este alcătuită din toți episcopii din România, iar întâlnirile plenare obișnuite au loc de două ori pe an, primăvara și toamna, la care participă cu statut de invitat permanent și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău (Republica Moldova). În România sunt 17 episcopi, șase dieceze romano-catolice și cinci greco-catolice. CER are două subsecțiuni: latină și orientală. Președintele și vicepreședintele sunt aleși pe baza alternanței celor două rituri, latin și oriental. Actualmente (2013-2016), președintele CER este ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de București.