Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Clubul: începutul unui drum nou!

Clubul, în cadrul abordării sistemice, ecologico-sociale, reprezintă esența recuperării, oferind posibilitatea fiecărei familii să își urmeze cursul propriei vieți, fără alcool, ghidată, în periplul ei, de viziunea unui nou drum, oferit de însăși experiența împărtășită de cei prezenți.

În articolul "Alcoolul... închisoare pentru suflet" (ianuarie 2013) am făcut o descriere a specificului programului de recuperare oferit de Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare, care presupune includerea persoanei dependente și familiei acesteia în același Club (grup de suport), din care fac parte și alte familii cu probleme legate de alcool.

Împărtășirea propriilor suferințe este primul pas în rezolvarea problemelor, iar în acest sens, Clubul oferă cadrul perfect de realizare a comuniunii umane, dând astfel speranța la viață unor oameni, care, cu puțin timp înainte, păreau deznădăjduiți.

Pe parcursul unei întâlniri, fiecare participant, fie el dependent sau susținător, vorbește, ascultă, se exprimă prin discuții libere, ajungându-se astfel ca familiile să își împărtășească reciproc propriile experiențe și probleme, bucuriile și durerile de fiecare zi.

Unii ar spune că o întâlnire de o oră și jumătate pe săptămână, în care doar se discută problemele din viața cotidiană nu ar reprezenta mare lucru, de fapt nu ar rezolva nimic. Participarea constantă, săptămână de săptămână, întărește legăturile atât între membrii aceleiași familii, cât și între persoane provenite din familii diferite, favorizând comunicarea eficientă și determinând dispariția sentimentului de singurătate, resimțit de foarte mulți dependenți, prin apariția legăturilor de prietenie.

Sarcina rezolvării problemelor revine fiecărui membru al Clubului, fie el dependent sau susținător, deoarece fiecare trebuie să devină responsabil atât pentru trecutul tenebros, cât și pentru prezentul și viitorul din ce în ce mai luminos.

Doctorul Vladimir Hudolin, expert mondial în probleme alcool-corelate, spunea: "Toți suntem responsabili pentru toți", dorind astfel să favorizeze schimbarea percepției oamenilor cu privire la consumatori, considerați, în general, singurii răspunzători de toate problemele apărute.

În prezent, în cadrul ACAR există 9 cluburi (5 în Iași, 1 în Răducăneni, 2 în Roman și 1 în Timișoara). Fiecare dintre grupurile de suport este moderat de un operator-voluntar, format prin intermediul unui curs de sensibilizare la probleme alcool-corelate și complexe.

Beneficiarii programului de recuperare, membrii în Cluburi, oferă mărturie despre viața lor zi de zi, săptămână de săptămână și câteva dintre aceste gânduri, desprinse din discursurile lor, dorind să vi le împărtășim, devenind astfel și dv. membri ai unui mare Club.

- "Clubul pentru mine înseamnă o mică familie, cu care pot lua legătura la nevoie, căreia mă pot destăinui în diverse necazuri și cu ajutorul căreia pot rezolva probleme ce apar în viața cotidiană".

- "Clubul este locul unde mi s-a oferit ajutorul și sinceritatea, unde am învățat să mă privesc cu demnitate".

- "Clubul este locul unde am găsit respect și unde am reînvățat să respectăm și să ne respectăm".

- "Clubul este locul unde mi-am găsit liniștea și sănătatea, încrederea în mine și am simțit încrederea celorlalți".

Sper ca, aceste cuvinte ale celor care au reușit să simtă bucuria noului început să reprezinte lumină pentru cei în suferință și încredere că, dacă alții au reușit, vor reuși și ei. Se poate... Pot și eu!!!

Asistent social Ramona Ciobanu, coordonator Centru de Recuperare ACAR



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat