Zile de reculegere
La Mănăstirea Carmelită din Luncani, în perioada 16-18 august, s-au desfășurat zile de reculegere pentru familii, cu tema: "Mergi și vorbește cu Tatăl tău", fiind conduse de pr. Cornel Cadar. Acestea s-au desfășurat în contextul Anului Credinței și Familiei, ținând cont că la Iași peste câteva zile (27-30 august) aveau să se întâlnească mai multe familii în cadrul Întâlnirii Familiilor la nivel diecezan.
Iată-ne pentru două zile 54 de persoane, adulți și copii, adunați din Bacău, Iași și Suceava în locul binecuvântat numit Mănăstirea Luncani. De la cel mai mic la cel mai mare, alături de copiii noștri, 15 familii ne-am manifestat dorința de a-l căuta și de a-l regăsi pe Dumnezeu într-un spațiu atât de propice odihnei și creșterii sufletului. Căci exercițiile spirituale se fac pentru suflete de la suflete printr-un ritm specific: rugăciunile de dimineață și de seară, Rozariu, Spovada, sfânta Liturghie, Calea crucii și mai ales meditația.
Tema pentru meditații a prezentat-o părintele Cornel din prima seară, în timpul sfintei Liturghii, după care a urmat rugăciunea Vespere rugată și cântată împreună. Tema ne invita la a înțelege că aici, la Luncani, era cadrul potrivit de a vorbi cu Tatăl nostru despre noi și despre familia noastră.
Surpriza a venit mai târziu când părintele ne-a arătat trandafirul din Ierihon sau trandafirul Maicii Domnului, acea floare închisă, uscată, care rămâne în această stare fără apă. Era o floare ca un con de brad uscat, două palme închise, poate la fel cum e uneori viața din mine și din familia mea. A trebuit să ne răspundem în aceste zile la întrebările: Ce usucă viața unei familii? Ce reprezintă apa care dă viață unei familii? Floarea a fost așezată în apă și apoi am văzut-o deschizându-se și înverzind. În aceeași seară am aflat despre pericolul pierderii sufletului, despre primejdia pierderii timpului, despre pericolul pierderii ocaziei, dar și despre riscul pierderii priorităților.
A doua zi fiecare acțiune a noastră a însemnat un exercițiu spiritual: Laudele de dimineață, cântările, gândurile despre diferențele dintre bărbat și femeie (diferențe care ar trebui să fie completări pentru viața de familie, pentru a-l înțelege pe celălalt), Spovada, Rozariul și sfânta Liturghie ne-au făcut să ne simțim mai aproape de drumul spre Tatăl, în dialogul nostru cu el.
Filmul "Băiatul în pijamale vărgate" proiectat după-amiaza ne-a pus pe toți pe gânduri, iar Calea crucii pe muntele din spatele mănăstirii a decurs în liniște și rugăciune comună. Seara, după rugăciune și masă, s-a încheiat într-o notă veselă și de joacă specifică familiilor.
Duminică parcă toți eram mai voioși și pregătiți pentru sfânta Liturghie, cu inima deschisă pentru a sărbători așa cum se cuvine ziua Domnului.
"Planta învierii" s-a deschis și a avut și mai avea nevoie de lumină și de apă. Sfânta Liturghie ne-a apropiat și mai mult, chiar dacă multe dintre familii nu ne cunoșteam.
Ospitalitatea și truda fraților și preoților ne-au copleșit și adresăm mulțumirile și rugăciunile noastre către ei, gazdele noastre de la Luncani.
"Dumnezeu ne-a făcut o familie. Avem nevoie unul de celălalt, ne iubim unul pe celălalt, ne iertăm unul pe celălalt, trudim împreună, ne destindem împreună, ne rugăm împreună. Împreună citim cuvântul lui Dumnezeu, împreună creștem în Cristos, împreună îi iubim pe oameni, împreună îl slujim pe Dumnezeu, împreună sperăm cerul. Acestea sunt nădejdile și năzuințele noastre. Ajută-ne, te rugăm, Doamne, să le dobândim Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".
Claudiu Bîrliba