Notre Dame de la Garde (Marsilia)
Orașul francez de pe coasta Mării Mediterane, Marsilia, este dominat de sanctuarul închinat Maicii Domnului, Notre Dame de la Garde. Construit pe o colină în partea de sud a vechiului port, sanctuarul va sărbători, în anul 2014, 800 de ani de existență.
Un pelerin, ajuns acolo, scria: "Am venit aici pentru mângâierea și liniștea pe care o găsesc la picioarele Maicii Domnului, apoi pentru încântarea ochilor pe care mi-o oferă bazilica, pentru imaginea panoramică, pentru aerul curat și pentru spațiul înconjurător, dar și pentru senzația de libertate".
Istoria începe în anul 1214, când un preot numit Pierre construiește o capelă dedicată Mariei. Ca prin minune, această capelă devine un veritabil loc de rugăciune. Vin aici să mulțumească Mariei toți marinarii care au ajuns cu bine în port, dar, mai ales, cei care au scăpat cu viață în urma unor naufragii pe mare. După moartea constructorului, capela va deveni o mică mănăstire, ca abia în secolul al XV-lea să devină o biserică, frumos împodobită, dedicată sfântului Gabriel.
În decursul secolelor, de mai multe ori a fost mărită pentru a putea primi mulțimile de pelerini. Pentru a fi apărată, în anul 1536 a fost înconjurată de ziduri puternice. Revoluția Franceză a distrus biserica. Va fi redeschisă abia în anul 1807.
Actualul edificiu datează din anul 1853 și este o capodoperă, cu o policromie de origine bizantină, ce aparține arhitectului Henry Espérandieu.
Merită toată atenția și admirația cripta simplă și austeră, biserica prin excelență strălucitoare datorită mozaicurilor aurite, statuia de argint de la altarul principal, mulțimea mare de ex-voto-uri (oferite mai ales de marinari, salvați din naufragii sau lupte pe mare), și, desigur, statuia monumentală din vârful turnului.
E interesant și jocul de culori al zidurilor: în exterior, pietrele albe alternează cu pietrele verzi; în interior, mai ales pe stâlpi și în arcade, alternează rânduri de marmură albă cu rânduri de marmură roșie. Aceste combinații dau sanctuarului un aspect de lumină și bucurie.
În sanctuar sunt cinci statui ale Maicii Domnului. Prima este o statuie de lemn așezată în capela lumânărilor. A mai existat, până în anul 1793, una numită Fecioara cu ostensor, adică o statuie din argint căreia, în timpul adorației, i se punea în mâna dreaptă un ostensor pentru sfânta ostie, iar statuia pruncului era pusă la picioarele Mariei. Când nu era adorație, era pus pruncul în locul ostensoriului.
La 20 martie 1793 conducerea orașului de atunci a suprimat sărbătoarea Bunei-Vestiri din acel an și toate obiectele religioase (printre care și această statuie) au fost vândute sau topite. A rămas doar un crucifix mare, care poate fi văzut și azi în criptă.
În spatele altarului din criptă se poate vedea statuia Fecioara cu buchet. La 4 aprilie 1807, când s-a redeschis sanctuarul, o doamnă din Marsilia a donat o statuie cumpărată la o licitație, dar care aparținuse unui convent. Și pentru că zilnic se punea în mâna Mariei un buchet de flori, a fost numită astfel.
Deasupra altarului principal se află o statuie prețioasă, din argint presat (tehnică prin care bucăți de argint sunt lovite cu ciocanul până devin monolit), operă a artistului Chanuel. Artistul a lucrat șase ani la această statuie, care a fost terminată în anul 1837 și încoronată în anul 1931, în prezența a 49 de episcopi.
Dar monumentală, prin excelență, este statuia mare, așezată în vârful turnului. Nu este din metal masiv, dar a fost realizată din patru bucăți, după o metodă nouă pentru acea epocă: galvanoplastie. A fost acoperită cu foiță de aur. Are 11,2 metri înălțime și o greutate de 9.796 kilograme.
Aici sosesc anual aproximativ două milioane de pelerini.
Pr. Iosif Dorcu