Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cum trebuie să privească preotul noua evanghelizare?

Sinodul Episcopilor a subliniat faptul că noua evanghelizare nu are în vedere o "altă" evanghelizare a lumii creștine, ci mai degrabă reîntoarcerea la evanghelia și la vestea cea bună propovăduită de Biserică. Un pas pe care noi, ca slujitori ai Bisericii, trebuie să-l facem mai întâi pentru a-i conduce la acest obiectiv și pe cei care ne-au fost încredințați. Și dincolo de preocuparea conceptuală, părinții sinodali ne cheamă să reflectăm asupra a ceea ce face ca evanghelizarea să fie într-adevăr "nouă". Ce trebuie să schimbăm sau să adăugăm noi, ca Biserică, noi, ca slujitori ai Bisericii, noi, ca martori primari ai acestui mesaj, pentru ca această evanghelizare să fie cu adevărat "nouă"? Noua evanghelizare are în vedere în primul rând o verificare a credinței și ea a fost propusă în contextul apelului la convertire, făcut cu ocazia Anului Credinței. Un apel la convertire care a redescoperit valoarea sfințeniei, atât de necesară pentru toți slujitorii și membri Bisericii. Aceste idei au reieșit foarte clar din lineamenta, dar și din mesajul final al Sinodului Episcopilor. Papa Paul al VI-lea în exortația apostolică Evangelii nuntiandi (1975) sublinia deja faptul că Biserica are nevoie să fie în mod continuu evanghelizată și la rândul său să evanghelizeze. Nu numai prin ceea ce spune, ci și prin modul său de a trăi, de a se organiza, prin modul său de a-și exercita autoritatea, prin modul său de a folosi resursele sale umane și economice, prin modul său de a valorifica în interiorul său diferitele carisme și slujiri, prin modul său de a stabili relații, prin modul său de a judeca cultura și de a intra în dialog cu oamenii de astăzi, prin modul său de a se simți "Biserică în lumea contemporană".

Pr. Eduard Soare

* * *

Conferințele din program
- "Ritmul de credință al preotului - ritmul formării permanente: ritmul existențial, ritmul cotidian, ritmul săptămânal, ritmul lunar, ritmul anual, ritmul liturgic" (pr. Cristinel Fodor)
- "Ars celebrandi, act de autentică evanghelizare". "Ars celebrandi, epifanie a credinței Bisericii și a preotului" (pr. Daniel Iacobuț)
- "Credința și responsabilitatea socială". "Noua evanghelizare a ambientului social" (pr. Lucian Farcaș)
- "Magisteriul Bisericii - instrument de transmitere a credinței". "Crezul Bisericii în epoca postmodernă" (pr. Benone Lucaci)
- "Preotul, ucenic al lui Cristos - figura discipolului în Sfânta Scriptură". "Preotul - slujitor al Cuvântului în care crede" (pr. Iulian Faraoanu)
- "Noua evanghelizare și mijloacele de comunicare socială" (pr. Cornel Cadar)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat