Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- N.L. (Butea). "Citesc cu mult interes revista "Lumina creștinului" și găsesc că este o publicație care se străduiește să arunce o sămânță bună pentru ca și roadele să fie pe măsura efortului ei. E bine că mai există și asemenea reviste, fiindcă de partea cealaltă a baricadei sunt destule care intoxică lumea. O doresc cât mai atrăgătoare și mai eficientă în folosul fiecăruia dintre noi și a întregii Biserici. Dacă credeți că pot să mă alătur și eu efortului dv. o voi face cu multă plăcere. În acest sens vă trimit alăturat câteva poezii spre publicare".

Vă mulțumim pentru urări! O parte dintre poeziile dv. vor fi publicate.

- Maria Elisabeta Niculescu (Constanța). "Mă bucur pentru toate publicațiile dv. pe care le găsesc foarte utile pentru îmbogățirea noastră spirituală. Cu privire la revista "De la răsărit până la apus" vă rog să-mi spuneți dacă se poate reveni la forma veche și anume: să fie numai pentru o lună și formatul mai mic. Când merg la biserică trebuie să-mi iau cartea de rugăciuni, cartea de cântece, broșura "De la răsărit până la apus" și toate adunate sunt foarte grele, la vârsta mea nu mai pot duce așa greutate, mai ales că și distanța e foarte mare de acasă până la biserică".

Este destul de dificil de rezolvat cererea dv. cu privire la broșura "De la răsărit până la apus". Publicarea a două luni într-un număr s-a făcut, după cum era specificat în numărul din ianuarie-februarie 2012, pentru a nu crește prea mult prețul abonamentului și pentru a înlesni expedierea. Trebuie să găsiți dv. soluții care vă sunt la îndemână, ca de exemplu dezlipirea foilor de care sunteți interesată să le purtați la biserică.

- Petru Susan (Bălușești). "Sunt abonat la toate publicațiile de la "Presa Bună" și vă mulțumesc pentru ele. Aș dori să pun câteva întrebări pe care nu le înțeleg. Satul nostru este compus din creștini catolici și creștini ortodocși și ne este foarte greu atunci când sărbătorim Paștele sau o altă sărbătoare din timpul pascal. Joi, 9 mai, a fost marea sărbătoare a Înălțării Domnului la noi la catolici, la ortodocși era săptămâna luminată; noi, catolicii, ne salutam spunând: "Cristos s-a înălțat!", iar ortodocșii "Cristos a înviat!". Eu, mergând în stația de autobuz, am salutat: "Bunî dimineața!", oare am greșit? A doua întrebare este legată tot de timpul pascal și anume de "Joia Verde". Am copiii plecați în străinătate și când m-au sunat le-am spus că este sărbătoare, iar ei mi-au răspuns că în calendar nu scrie nimic de "Joia Verde", de ce s-a schimbat denumirea sărbătorii? Vă rugăm să-i transmiteți PS Petru Gherghel toate mulțumirile noastre pentru că l-a trimis la noi pe părintele Medveș, parohul nostru".

Așteptăm și noi momentul când Paștele se va sărbători împreună. După cum s-a mai scris în această revistă, Biserica Catolică a propus de mai mulți ani ca sărbătoarea Paștelui să fie împreună în a doua duminică din aprilie sau într-o altă duminică. Se așteaptă răspunsul Bisericii Ortodoxe care probabil va veni în urma unui Sinod la care să participe toate Bisericile Ortodoxe. Joia Verde este denumirea populară a sărbătorii Trupul și Sângele Domnului.

- Pr. dr. Anton Moisin (e-mail). "Vă ofer spre publicare în "Lumina creștinului" următorul "Cuvânt" rostit în fața a doi episcopi, 15 preoți greco-catolici și a numeroși credincioși, la 28 iunie în catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae" din Oradea... Materialul reprezintă un important prilej de meditație pentru toți episcopii, preoții și credincioșii în aceste vremuri de mare cumpănă".

Ne rugăm pentru odihna sufletului tatălui dv. Materialul trimis a fost postat pe site-ul diecezei. Deși util, este prea lung pentru a fi publicat în revistă.

- P.B. (e-mail). "Probabil se știe că zilele acestea există o comisie de revizuire a constituției care dezbate ce modificări ar trebui aduse la constituția României. Una dintre modificări este articolul 48, alineatul 1 referitor la familie, care spune că "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Sunt unii membri ai comisiei, susținuți de Biserica Ortodoxă Română, care doresc schimbarea acestuia în: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Eu sunt de părere că și Biserica Romano-Catolică (măcar Episcopia de Iași) ar trebui să susțină acest demers creștin, poate să fie implicată mai activ sau cel puțin să dea un comunicat oficial prin care să își exprime poziția (nu cred că am văzut pe site un asemenea comunicat). (...) Vă rog să primiți acest e-mail ca pe o simplă părere a unui creștin romano-catolic preocupat de promovarea valorilor moral-creștine în societate. Toate cele bune!

În organizarea Bisericii Catolice, instituția similară Patriarhiei Române este Conferința Episcopilor Catolici din România, și nu Episcopia de Iași. Ca atare vă recomandăm să urmăriți comunicatele Conferinței Episcopilor, publicate inclusiv pe ercis.ro, precum și luările de poziție a asociațiilor familiale catolice din țară (de ex. Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika", Asociația "Familia și Viața". Dincolo de cele notate, apreciem mult preocuparea dv. pentru promovarea familiei creștine. În același timp, ne-am bucura mult știind că vă preocupați să cercetați dacă nu cumva cei care promovează "o altfel de căsătorie" fac parte din partidele pe care le-ați votat. Vă rugăm să primiți acest ultim paragraf ca pe o simplă preocupare a păstorilor pentru votul pe care îl dau enoriașii lor luând în calcul, când e vorba de vot, alte motive decât promovarea valorilor moral-creștine în societate a celor pe care îi aleg.

- A.S. (e-mail). "Aș vrea să vă adresez o întrebare care are o importanță foarte mare pentru mine. Urmează să mă căsătoresc în luna august cu un tânăr ortodox și preotul care o să oficieze căsătoria catolică mi-a spus că trebuie să primesc acordul episcopului pentru a avea loc căsătoria mixtă (...). Așa că, spuneți-mi dv. cum este mai exact cu căsătoria mixtă? Îmi trebuie acordul episcopului? Mulțumesc frumos!"

La o întrebare asemănătoare s-a răspuns în revista "Lumina creștinului" din luna iunie pe care vă rugăm să-l citiți. În esență, acolo se spunea că atunci când e vorba de căsătorie mixtă, aceasta se poate realiza numai în Biserica Catolică, Biserica Ortodoxă necunoscând această formă de căsătorie. Căsătoria mixtă presupune că fiecare își păstrează credința lui, iar copiii vor fi botezați și educați în Biserica Catolică. Pentru căsătoria mixtă este necesară aprobarea din partea episcopului. Dv. trebuie să faceți cererea, așa cum vă va indica părintele paroh. Părintele va prezenta episcopului cererea dv. împreună cu alte acte. Căsătoria mixtă se face în urma pregătirii catehetice. Acela care asistă și vă ia jurămintele este preotul catolic. Părintele ortodox, în eventualitatea în care participă, poate rosti o rugăciune și un cuvânt de învățătură, în înțelegere cu părintele care oficiază căsătoria. Este exclusă repetarea căsătoriei sau celebrarea în ambele Biserici. Căsătoria se face o singură dată. A doua oară înseamnă a juca teatru și a lua în derâdere sacramentele.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat