Știri externe
Papa în Brazilia
Sfântul Părinte a mers în Brazilia în prima sa călătorie apostolică (22-29 iulie), cu prilejul Zilei Mondiale a Tineretului Catolic. Din programul oficial: 22 iulie - întâlniri cu președinta Dilma Roussef și cu alte oficialități; 24 iulie - pelerinaj la Aparecida, la capela cu imaginea Fecioarei negre, căreia i-a consacrat ZMT-ul; 25 iulie - binecuvântarea steagurilor Jocurilor Olimpice și Paraolimpice, programate în Brazilia în august 2016; 26 iulie - recitarea Angelus de la balconul palatului episcopal din Quinta da Boa Vista; 27 iulie - prezidarea Liturghiei în catedrala din Rio de Janeiro, apoi o întâlnire cu clasa conducătoare din Brazilia; 28 iulie - prezidarea Liturghiei care a încheiat ZMT.
Catolicii în lume
Potrivit Anuarului pontifical 2013 și Annuarium Statisticum Ecclesiae 2011, catolicii au crescut cu 1,5%, de la 1.196 milioane în anul 2010 la 1.214 milioane, în anul 2011, dar prezența catolicilor în lume a rezultat neschimbată (17,5%). Numărul preoților, diecezani și călugări, a crescut, de la 405.067 (31 decembrie 2001) la 413.418 (+2,1%) (31 decembrie 2011). Numărul călugărilor cu voturi care nu sunt preoți a trecut de 55.000 în 2011, însă numărul călugărițelor cu voturi s-a redus cu 10%, de la peste 792.000 în 2001 până la puțin peste 713.000 în 2011. Candidații la Preoție în lume, diecezani și călugări, au trecut de la 112.244 în 2001 la 120.616 în 2011, cu o creștere de 7,5%.
Libertatea religioasă
Departamentul de Stat al SUA a publicat la 20 mai raportul anual despre libertatea religioasă în anul 2012. Într-un anumit număr de țări intoleranța împotriva minorităților religioase este în creștere și este vorba despre o intoleranță care prea des se transformă în violență. Opt țări trezesc "îngrijorare deosebită": Birmania, China, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan și Uzbekistan. Observatorul despre Intoleranța și Discriminarea împotriva Creștinilor din Europa, cu sediul în Austria a prezentat un raport despre Cazurile de intoleranță și discriminare împotriva creștinilor referitor la anul 2012. Documentul se referă la teme cum ar fi obiecția de conștiință despre materii ca avortul, eutanasia și cercetarea pe celulele staminale.
Nou episcop
Un nou episcop pentru Dieceza de Feldkirch (Austria) a fost consacrat duminică, 30 iunie: dr. Benno Elbs. La sărbătoarea din Feldkirch a participat și PS Aurel Percă, împreună cu pr. Paul Solomon, paroh al Parohiei "St. Kolumban" din Bregenz. A doua zi, preoții din Dieceza de Iași, împreună cu surori de la Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care activează în această dieceză s-au întâlnit cu episcopul Aurel și cu noul episcop. În această dieceză, la Bregenz, Parohia "St. Kolumban", a activat, pentru o lungă perioadă de timp, ca paroh și director al Missio Bregenz, prelatul Albert Holenstein (1919-2013), un mare binefăcător și un prieten al Diecezei de Iași.
Inițiativă legislativă
"Unul dintre noi" este o inițiativă legislativă a cetățenilor europeni pentru a cere recunoașterea demnității persoanei și a dreptului la viață din momentul concepției, dorind ca Uniunea Europeană să înceteze finanțarea activităților care implică distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare și sănătății publice. Până la 31 octombrie trebuie ca un milion de cetățeni ai UE să adere la inițiativă. Pot semna cetățenii cu vârsta peste 18 ani. Informații suplimentare sunt pe blog-ul unuldintrenoiromania.wordpress.com, unde sunt explicați pașii necesari pentru semnarea online cât și pe hârtie. Amănunte se pot obține de la Asociația "Familia și Viața" din Roman, telefon: 0233/742505, e-mail: afav_roman@hotmail.com, www.familiasiviata.ro.
Amendamente
Biserica Catolică din România a înaintat autorităților competente, la 19 iunie, cinci amendamente pentru Constituția României aflată în revizuire. Biserica Greco-Catolică din România a cerut autorităților competente să recunoască în viitorul text al Constituției rolul său "în constituirea și modernizarea statului român" și definirea libertății religioase, după exemplul Convenției Europene a Drepturilor Omului; Conferința Episcopilor Catolici din România a solicitat definirea căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, apărarea și susținerea vieții de la concepere și până la moartea naturală, și garantarea libertății religioase și recunoașterea fundamentării acesteia pe demnitatea persoanei.
Comemorare Durcovici
În Parohia "Regina Sfântului Rozariu" din Popești Leordeni, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, duminică, 30 iunie, a avut loc un moment comemorativ dedicat episcopului martir Anton Durcovici. La eveniment au participat pr. Ioan Solomon, parohul comunității, prof. dr. Dănuț Doboș, pr. dr. Emil Moraru, din partea Academiei "Anton Durcovici", și un mare număr de credincioși din parohie. Evenimentul face parte din șirul de manifestări care comemorează împlinirea a 64 de ani de la arestarea episcopului Anton Durcovici, în această localitate, la 26 iunie 1949.