Castelpetroso
Venind dinspre Campobasso (Italia) sau Isernia și mergând spre Castelpetroso, pelerinul se va afla deodată în fața unui edificiu sacru maiestuos, din piatră albă, care, ca un diamant prețios, străpunge cerul: este vorba de sanctuarul Maicii Domnului de la Castelpetroso.
Molise, zona în care se află sanctuarul de la Castelpetroso, este un teritoriu vechi, cu o față nouă. Este situat într-o zonă muntoasă, ceea ce îi conferă o frumusețe rară.
Istoria acestui sanctuar începe în anul 1888, odată cu apariția sfintei Fecioare Maria în acest loc.
Era în ziua de 22 martie 1888, înainte de Duminica Floriilor, când Fabiana Cicchini (35 de ani) și prietena ei, Serafina Valentino (34 de ani), din localitatea Guasto, mergeau spre Cesa tra Santi, la muncă pe câmp. Aveau cu ele și două oi. În acea zi, după-amiază, Fabiana și-a dat seama că una dintre oi nu mai era acolo și s-a dus s-o caute. A găsit-o undeva lângă o grotă din care ieșea o lumină. S-a apropiat și deodată, în fața ei, într-o lumină greu de descris, a putut-o vedea pe sfânta Fecioară Maria, iar pe Isus, mort, în brațele ei. Era îmbrăcată cu o haină de culoare trandafirie și cu o mantie de culoare brună, care îi acoperea întregul trup. Fecioara nu a spus nici un cuvânt. S-a apropiat între timp și Serafina, dar nu a putut vedea nimic. În ziua de Paști a avut loc o nouă apariție, de data aceasta văzând-o și Serafina.
Vestea apariției s-a răspândit imediat, iar oamenii au început să vină în pelerinaj. Circumspectă față de apariții, Biserica, prin vocea papei Leon al XIII-lea, a dat poruncă să se zidească grota apariției și astfel să nu se mai permită oamenilor să se apropie. Pentru aceasta a fost delegat Mons. Francesco Palmieri. La 26 septembrie 1888, episcopul s-a dus la Cesa tra Santi pentru a executa ordinul papei, dar, lângă grota cu pricina, el însuși a avut harul de a o vedea pe Maica Domnului.
Sanctuarul, construit în stil neogotic, care se înscrie în stilul arhitectural romantic, este un imn adus sfintei Fecioare Maria Îndurerată. A fost proiectat de către Francesco Gualandi din Bologna. Construirea a început în anul 1890.
Intrând în sanctuar, datorită jocului de lumini și a ornamentelor, ochiul pelerinului este introdus într-o altă realitate, care, fără să-și dea seama, îl invită la rugăciune și meditație. În altar se află relicvele sfinților Pacian, Pelin și Simpliciu. Grupul statuar, care o reprezintă pe sfânta Fecioară Maria la picioarele crucii, a fost reprodus după cum au dictat vizionarii. În partea centrală, la baza cupolei, se află 64 de mozaicuri care îi reprezintă pe anumiți profeți, pe evangheliști, sfinți și sfinte.
În capela din partea stângă a altarului principal se află o relicvă a sfântului Gabriel al Maicii Îndurerate, oferită sanctuarului în ziua de 29 octombrie 1994. În spatele altarelor din cele șapte capele pot fi admirate imagini din viața lui Isus.
În piața principală a sanctuarului se poate vedea un altar mare de piatră, pe care a celebrat sfânta Liturghie fericitul Ioan Paul al II-lea, la 19 martie 1995. În spatele altarului este statuia sfintei Fecioare Maria înălțată la cer, oferită sanctuarului de către Mons. Ettore di Filippo, cu ocazia jubileului de 50 de ani de preoție.
Construirea sanctuarului a fost definitivată în anul 1975, prin grija și ofertele pelerinilor din Italia și din străinătate.
"Via Matris" este un drum care duce de la sanctuar la locul aparițiilor. Cuprinde șapte părți, fiecare parte având câte un grup statuar care reprezintă cele șapte momente-dureri ale Mariei. Poate fi parcurs doar pe jos.
Pr. Felician Tiba