Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu. Familia la școala credinței

Apropiindu-se Întâlnirea Diecezană a Familiilor și totodată încheierea anilor dedicați familiei și căsătoriei creștine, pr. Felician Tiba (F.T.) și pr. Iosif Enășoaei (I.E.), principalii responsabili, au fost rugați să ofere mai multe amănunte.

- În perioada 27-30 august, la Institutul Teologic din Iași se va desfășura Întâlnirea Diecezană a Familiilor. De ce o asemenea întâlnire?

F.T.: Dieceza de Iași, ca oricare alta, iubește și susține familia. Întâlnirea de la Iași are rolul de a "bifa" oarecum apropierea încheierii celor trei ani dedicați familiei, dar vrea să fie și un semn concret că lucrurile nu se opresc aici. Cu alte cuvinte, vrem să arătăm că familia rămâne una dintre prioritățile pastorale ale diecezei.

- Anul Credinței și al Familiei se apropie de final. Ce s-a făcut în mod deosebit acest an? Dar în ceilalți doi?

I.E.: În Anul Credinței s-au propus cateheze care să stimuleze cunoașterea, păstrarea și trăirea credinței catolice. În același timp, s-a stimulat grija pastorală față de familia creștină în strânsă legătură cu trăirea credinței. În anii anteriori, dedicați în mod special pastorației familiei, s-a urmărit conștientizarea credincioșilor, prin cateheze adecvate, asupra valorii și importanței familiei creștine pentru propria sa realizare și pentru rolul specific pe care îl are de jucat în Biserică și în societatea umană actuală și viitoare.

- Ne puteți oferi câteva detalii din programul întâlnirii de la Iași?

F.T.: Va fi unul foarte variat. Vom avea posibilitatea să participăm la conferințe cu tematici speciale, care privesc persoana, căsătoria și familia, vom viziona filme tematice, concerte, ne vom ruga, vom împărtăși fel și fel de experiențe la nivel de grup, cu precizarea că totul se va desfășura într-o atmosferă pe care, personal, mi-o doresc familială. O altă precizare este că toți conferențiarii, atât din țară cât și din străinătate, în esență, vor transmite un singur mesaj: "Nu vrem să dăm lecții, ci să împărtășim!"

- Care vor fi participanții?

F.T.: Întâlnirea Familiilor de la Iași cuprinde două părți: prima parte se referă la Simpozionul care va avea loc la Institutul Teologic din Iași, la care, din cauza spațiului restrâns de cazare, vor participa doar 50 de familii (părinți și copii) din dieceză. A doua parte este dată de sfânta Liturghie solemnă, din ziua de vineri, 30 august, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria" din Iași, la care sunt invitate toate familiile din dieceză.

- Conform statisticilor, în România numărul divorțurilor și al familiilor în criză este în creștere. De aceste boli sunt atinse și familiile catolice. Ce credeți că s-ar putea face pentru a veni în întâmpinarea familiilor care se confruntă cu asemenea probleme?

I.E.: Cred că, mai întâi, ar trebui să fie învigorată credința creștină a părinților, primii responsabili cu transmiterea valorilor familiei creștine, iar apoi să fie confirmați în credință adolescenții și tinerii, viitorii constructori ai familiilor creștine, prin cateheze adecvate: adulte în ceea ce privește conținutul și mature în ceea ce privește modul de prezentare.

- Cum ar trebui să se pregătească o familie pentru întâlnirea de la Iași?

F.T.: Înainte de toate, printr-o conștientizare a propriei identități și a drumului parcurs în acești trei ani dedicați familiei. Apoi, scuzată să-mi fie exprimarea, "să se bucure că a sosit și timpul ei". După zilele tinerilor, ale copiilor și ale ministranților, la nivel diecezan, acum este și rândul familiei. Este, dacă aș putea să mai îndrăznesc o expresie, "veriga care lipsea" diecezei noastre. Acum o avem, iar familia trebuie să știe să profite de ea, să se manifeste cu mult curaj, să amintească atât Bisericii, cât și fiecărei persoane în parte că este o resursă, că este principala resursă din care și prin care existăm, atât ca Biserică, cât și ca societate.

- Ce sfat ați da unei familii care se află în criză?

I.E.: Să reconsidere valorile care i-au determinat să încheie legământul de căsătorie, în lumina învățăturii lui Cristos, și să nu se lase influențate de mentalitatea și de practica actuală, care propune o familie instabilă și lichidă. Să se încreadă în puterea mântuitoare a lui Cristos, care rămâne mereu în familia întemeiată prin sacramentul Căsătoriei. Încrederea în Cristos, primirea deasă și cu vrednicie a sacramentelor Spovezii și Împărtășaniei, precum și rugăciunea în comun, în familie, mai ales a sfântului Rozariu, pot păstra familiile în comuniune cu Dumnezeu și în armonie în interiorul lor și le pot transforma în modele de familii creștine pentru societatea actuală.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat