Știri externe
Enciclică
În timpul audienței acordate membrilor celui de-al XIII-lea consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, la 13 iunie, papa Francisc a anunțat că va termina enciclica despre credință începută de predecesorul său. Benedict al XVI-lea a scris trei enciclice. Prima, la 25 decembrie 2005: "Deus caritas est", despre iubirea creștină; a doua "Spe salvi", despre speranța creștină, publicată în anul 2007. Viziunea teologică a papei emerit lăsa de înțeles sosirea unei enciclice despre credință. Erupția crizei economice a solicitat însă un răspuns creștin la chestiunile sociale urgente, concretizat în cea de-a treia enciclică, publicată în anul 2009: "Caritas in veritate".
Vizita Sfântului Părinte
Papa Francisc a vizitat Parohia "Sfinții Elisabeta și Zaharia" din Roma, la 26 mai, unde a celebrat Liturghia și a administrat prima sfântă Împărtășanie unui grup de 16 copii. La final, toți copiii s-au adunat în jurul papei și au rostit binecuvântarea sfântului Francisc. Parohul actual, numit la 1 septembrie 2012, este pr. Benoni Ambăruș, născut în anul 1974 în localitatea Somușca, hirotonit preot la 29 iunie 2000 și încardinat în Dieceza de Roma la 21 septembrie 2007.
Preot beatificat
În prezența a 40 de episcopi, 750 de preoți și 80.000 de credincioși, printre participanți fiind și pr. Marius Gabriel Catrințașu, originar din Dieceza de Iași, la Palermo (Sicilia, Italia), a fost declarat fericit, sâmbătă, 25 mai, părintele Giuseppe Puglisi, care, în ziua când împlinea 56 de ani, la 15 septembrie 1993, a fost ucis în odium fidei de membri ai mafiei. Don Pino a fost de multe ori amenințat de mafioții zonei care vedeau în munca pastorală a păstorului o piedică în împlinirea planurilor mafiote.
Columnă de 1.900 de ani
La "Accademia di Romania" din Roma, în zilele de 7 și 8 iunie, s-a desfășurat un simpozion dedicat Columnei lui Traian, la împlinirea a 1.900 de ani de la inaugurarea acestui monument de valoare excepțională. Au intervenit experți din România și din alte țări.
Biserica în Europa
Situația Bisericii Catolice din România, activitatea mass-media catolice, mărturia eroică din timpul comunismului și apropiata beatificare a Mons. Vladimir Ghika au fost temele intervențiilor susținute de reprezentanții Bisericii Catolice din România la reuniunea anuală "Ecclesia in Europa" (Biserica în Europa) a purtătorilor de cuvânt ai conferințelor episcopilor din Europa, desfășurat la Ciofliceni, în perioada 12-15 iunie.
Doctor Honoris Causa
Cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității "Babeș-Bolyai", la Cluj-Napoca, în ziua de 5 iunie. Vizita la Cluj începuse încă din 4 iunie, când a celebrat sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Mihail", în limba latină. În plan pastoral, vizita card. Scola în România a fost un prilej de aprofundare a cunoașterii reciproce între Biserica Ambroziană și Biserica Greco-Catolică Română Unită cu Roma. La 5 iunie, a avut o întâlnire cu ÎPS Andrei Andreicuț, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Seara a vizitat viitoarea catedrală greco-catolică din Piața Cipariu, unde s-au celebrat Vesperele în ritul ambrozian, în limba italiană.