Adorație și slujirea vieții
Două evenimente importante din calendarul Anului Credinței au fost trăite în luna iunie: adorația mondială în același timp, celebrată cu ocazia solemnității Trupul și Sângele Domnului, duminică, 2 iunie, și întâlnirea, în zilele de 15 și 16 iunie, a tuturor iubitorilor vieții, a celor care sunt implicați în promovarea, respectarea și apărarea demnității vieții umane, având ca bază "Evangelium vitae", scrisoarea enciclică a papei Ioan Paul al II-lea, dată la 25 martie 1995.
Având motoul "Un singur Domn, o singură credință", pentru a mărturisi sensul de unitate profundă care caracterizează acest moment, adorația specială a fost un eveniment culminant în Anul Credinței. La 2 iunie, papa Francisc a prezidat adorația, care s-a extins în același timp în toată lumea, implicând catedralele și foarte multe comunități catolice, inițiativă la care a aderat și Conferința Episcopilor din România, și implicit catedrala din Iași.
Toate catedralele din lume, timp de o oră, au fost sincronizate după ora Romei (17.00-18.00) și au fost în comuniune cu papa. Dacă, de exemplu, în Italia era seară, în Seul (capitala Coreei) era miezul nopții, iar în Samoa (țară insulară din sudul Oceanului Pacific) era ora 5.00, din 3 iunie. PS Petru Gherghel - împreună cu preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși laici din Iași - a făcut o adorație euharistică publică, printr-o procesiune pe străzile Iașiului, începând cu ora 18.00. Și alte comunități din Dieceza de Iași s-au unit în această adorație.
A fost un eveniment istoric, realizat pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, un eveniment programat încă de la organizarea Anului Credinței. Toți catolicii din lume au fost invitați ca, în fața Euharistiei, să se roage după intențiile sugerate de papa, făcute cu speranța ca Biserica să apară în fața lumii "fără să aibă vreo pată sau rid sau ceva asemănător" (Ef 5,28), iar vestirea fidelă a cuvântului lui Dumnezeu "să provoace o angajare reînnoită în iubire, pentru a oferi sens deplin durerii, suferinței și a restitui bucurie și seninătate". În mod special, în cea de-a doua intenție, papa le-a cerut creștinilor să-și unească puterile în rugăciune, pentru a ajuta Biserica să înfrunte temele referitoare la cei care "trăiesc suferința noilor sclavii și sunt victime ale războaielor, ale traficului de persoane, ale traficului de droguri și ale muncii "sclave", pentru copiii și femeile care îndură orice formă de violență".
Un punct important din Anul Credinței l-au constituit și evenimentele din 15-16 iunie, care au oferit credincioșilor răspândiți în lume posibilitatea de a se simți reprezentați în comuniune printre multele forțe care se dedică "evangheliei vieții". Papa Francisc a prezidat sfânta Liturghie duminică, 16 iunie, cu întregul "popor al vieții", în cadrul căreia a adresat mesajul său și atenția sa și multor bolnavi prezenți la celebrare. În seara zilei precedente s-a desfășurat pe Via della Conciliazione o procesiune cu lumini în tăcere pentru a atrage atenția cu privire la tema vieții umane și a valorii sale intangibile, iar procesiunea, ajunsă în Piața "Sfântul Petru", s-a încheiat cu unele mărturii semnificative.
Printre multele grupuri și-au manifestat prezența cu entuziasm și 45 de persoane din Dieceza de Iași, însoțite de pr. Iosif Dorcu și pr. Eugen Robu, participanți la un pelerinaj la marile sanctuare din Italia.
Se speră că aceste evenimente din Anul Credinței vor face să crească mai mult credința, și mulți, în sintonie cu păstorul vizibil al Bisericii, Sfântul Părinte, se vor apropia de păstorul suprem, care a venit pentru ca "oamenii să aibă viață, și s-o aibă din belșug" (In 10,10b).
Pr. Adrian Blăjuță