Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

PS Aurel Percă despre călătoria în Italia și Austria

"Întărire în credință și încurajare"

Cu ocazia administrării tainei sfântului Mir, în perioada 23 mai - 10 iunie, PS Aurel Percă a vizitat diferite comunități de români din Italia. Totodată a vizitat și Parohia Bad Deutsch-Altenburg din Austria. La întoarcere, Preasfințitul a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.

- Preasfințite, v-ați întors recent din Italia și Austria. Care a fost scopul principal al vizitei?

Scopul principal a fost celebrarea Mirului în comunitatea credincioșilor catolici români din Torino și din Roma. Totodată i-am vizitat pe preoții diecezei noastre, preoți "fidei donum", care activează în diferite dieceze, îmbinând activitatea pastorală pentru comunitatea italiană și comunitatea catolicilor români. La celebrarea Mirului a fost o participare numeroasă de credincioși. La Torino am administrat taina sfântului Mir unui număr de 91 de copii și adolescenți, însoțiți de peste 1.000 de credincioși (părinți, nași, rude, prieteni), veniți și din localitățile învecinate. La Roma am celebrat sfântul Mir în biserica din centru, la "San Vitale", unde au fost 19 candidați, și în cartierul Casilina, unde au fost 28 de candidați. După-amiază am condus ora de adorație, sincronizând comunitatea română din Roma cu Sfântul Părinte papa Francisc și cu toți catolicii din lume la "solemna adorație euharistică mondială în același timp".

- La începutul călătoriei, ați vizitat și Parohia Bad Deutsch-Altenburg...

Prima etapă a vizitei, înainte de a ajunge în Italia, a fost în localitatea de origine a episcopului martir Anton Durcovici. Chiar în ziua sosirii mele, 24 mai, în biserica parohială s-a inaugurat expoziția de imagini și texte, dedicată celor 125 de ani de la nașterea episcopului. Aici am celebrat sfânta Liturghie împreună cu pr. Pavel Balint, parohul locului, și cu pr. Felix Măriuț, care m-a însoțit în această călătorie pastorală. A fost o celebrare emoționantă, după care, au fost privite, cu multă atenție, panourile cu imagini și texte expuse sub stațiunile Căii sfintei cruci. A avut loc și o evocare a momentelor vieții episcopului și mărturii despre martiriul său, prin proclamarea unor texte în limbile română și germană. Și la Bad Deutsch-Altenburg, ca și la Iași, se așteaptă cu nerăbdare ziua în care episcopul Anton Durcovici va fi beatificat.

- Care poate fi motivul prezenței atât de mari a credincioșilor la celebrările pe care le-ați oficiat în Italia?

Participarea a fost numeroasă pentru că în asemenea ocazii credincioșii depun orice efort pentru a fi prezenți la momentele atât de solemne din viața comunității române. Și nu numai atât, prezența unui episcop este totdeauna un motiv de bucurie pentru ei și o expresie a grijii pe care o purtăm față de ei, deși se află la distanță mare de țară. Acest lucru l-am observat de mai multe ori, chiar și atunci când eram în mijlocul lor doar ocazional.

- Cum privesc italienii participarea românească la celebrările liturgice?

Fiind avantajat de călătoria cu mașina, am putut să poposesc în multe locuri și să întâlnesc și mulți italieni. Ei au manifestat admirație față de conaționalii noștri, semn că nu aspectele sporadice negative din mass-media sunt reținute, ci mai ales exemplele de credință trăită, manifestată prin participarea la Liturghia duminicală, chiar cu prețul unor eforturi deosebite, prin parcurgerea unor distanțe destul de mari.

- V-ați întâlnit și cu preoți români, care activează în Italia. Ce înseamnă pentru un episcop întâlnirile cu preoții săi, care se află departe de dieceza de care aparțin?

Aceste întâlniri deosebite reprezintă un semn de comuniune profundă, având menirea să păstreze legătura dintre păstorii diecezei și ei. Dau totodată ocazia împărtășirii bucuriilor și preocupărilor legate de activitatea pastorală pe care o desfășoară. Întâlnind și episcopi, sub jurisdicția cărora preoții noștri își desfășoară misiunea - arhiepiscopul de Torino, episcopul de Alba, de Suza, de Aosta și de Concordia-Pordenone - aceștia și-au exprimat aprecierea față de credincioșii noștri și față de activitatea preoților. Impresionantă a fost și vizita făcută la pr. Iosif Matei, care se află de mulți ani la Mănăstirea Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus din Villanuova (Mondovi). Părintele, imobilizat la pat, comunică doar cu ajutorul unui calculator acționat cu pupila ochilor. Dar dincolo de folosirea acestei tehnici de comunicare, am citit pe fața părintelui emoția și bucuria pentru această vizită.

- Cum i-ați simțit pe credincioșii care au plecat de pe meleagurile românești pentru a câștiga "o pâine mai albă" în Italia?

Istoria românilor în Italia este în mare parte cunoscută. Toți au ajuns acolo pentru a-și asigura un trai decent pentru familiile lor, pentru viitorul copiilor. Criza economică prezentă în toate țările Europei nu i-a cruțat nici pe credincioșii noștri. Atâta timp cât mai există o sursă cât de mică de lucru și atâta timp cât copii frecventează școala în Italia, oamenii sunt hotărâți să rămână. Dar ei știu că nu va dura mult. Mulți români s-au întors deja în țară, alții simt că se apropie această zi. Mai există o problemă deosebit de grea, faptul că în Italia se insistă mult asupra integrării credincioșilor în comunitățile italiene. Fiind alocate cu greu biserici pentru celebrări și mai ales la ore nepotrivite, de obicei duminica după-amiaza, această zi este petrecută mai mult pe drum. Singurele locuri unde orarul Liturghiilor de duminică este destul de potrivit sunt Torino (la 8.30 și 11.00) și Roma "San Vitale" (la 8.00 și 16.00). O veste îmbucurătoare este că Episcopia de Torino în curând va pune la dispoziția comunității române, în exclusivitate, biserica din centru, unde se celebrează actualmente.

- Cu ce impresie ați rămas în urma acestor vizite?

Ca întotdeauna, când am ocazia să vizitez comunitățile de credincioși români precum și preoții care au fost rânduiți să le ofere asistență pastorală, am sentimentul creării unei comuniuni profunde. Am constatat încă o dată că, în ciuda distanțelor și a condițiilor de trai, de multe ori vitrege, rămâne pe mai departe legătura cu țara. Apoi am simțit bucuria pentru vizita unui episcop, care aduce o notă de noutate și de entuziasm în sânul comunității. Îndrăznesc să spun că aceste vizite reprezintă momente de întărire în credință și încurajare în a rămâne mereu credincioși catolici buni.

A consemnat pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat