Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Viața Mons. Vladimir Ghika

Născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul - Turcia), a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghika (general de divizie, ministru plenipotențiar) și al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă din Henric al IV-lea, regele Franței).

A avut patru frați și o soră: Grigore (a murit la o vârstă fragedă), Alexandru, Gheorghe și Ella (morți și ei de tineri) și Dimitrie (1875-1967).

A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotențiar al României în Turcia.

În anul 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce privește educația și practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nici o biserică ortodoxă. În anul 1895 va urma la Paris Facultatea de Științe Politice. În paralel va frecventa cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie și drept.

Se întoarce în România, din cauza anghinei pectorale, unde își va continua studiile până în anul 1898, când merge la Roma pentru a urma Facultatea de Filozofie-Teologie a dominicanilor, "Angelicum". În anul 1902, după un misterios discernământ, pentru a fi "și mai ortodox", face profesiunea de credință catolică, spre stupoarea mamei sale care rămâne până la moarte contrară deciziei fiului.

Dorea să devină preot sau călugăr, însă papa Pius al X-lea l-a sfătuit să renunțe la idee, măcar pentru o perioadă, și să se dedice apostolatului ca laic. Și-a desfășurat activitatea extraordinară în toată lumea, la București, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires...

Întors în țară, se dedică operelor de caritate și deschide primul dispensar gratuit "Bethleem Mariae" la București, pune bazele marelui spital și sanatoriu "Sfântul Vincențiu de Paul", înființând astfel primul spital gratuit din România și prima ambulanță.

Participă la serviciile sanitare în războiul balcanic din 1913 și se dedică fără frică îngrijirii bolnavilor de holeră la Zimnicea. În timpul Primului Război Mondial s-a ocupat de misiuni diplomatice, de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoșii din ospiciul din Roma, de răniții de război.

La 7 octombrie 1923 este sfințit preot la Paris de cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului; își va desfășura ministerul sacerdotal în Franța până în 1939. Obține privilegiul de a celebra în cele două rituri.

I se încredințează o parohie într-o mahala sărăcăcioasă și periculoasă a Parisului, Villejuif, unde se dăruiește schimbând din temelii spiritul cartierului. În anul 1930, când se îmbolnăvește, se retrage și este numit rectorul Bisericii Străinilor din Paris.

În anul 1924 întemeiază o societate auxiliară de misiuni, Opera Fraților și Surorilor "Sfântul Ioan" și cumpără o clădire, dezafectată în acest scop, a unei foste închisori pentru femei (fusese cândva mănăstire); din motive financiare se va vinde și membrii se vor dispersa.

La 13 mai 1931 este numit de papa protonotar apostolic.

La 3 august 1939 se întoarce în România, unde îl surprinde Cel de-al Doilea Război Mondial. Refuză să părăsească România, pentru a fi alături de săraci și bolnavi.

După venirea la putere a comuniștilor, refuză, de asemenea, să plece cu trenul regal pentru aceleași motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzația de "înaltă trădare" și întemnițat la Jilava, unde este amenințat, bătut până la sânge și torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar la 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.

Sursa: www.vladimirghika.ro



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat