Curier juridic
* A. "Eu și soția mea am făcut un testament unor nepoți prin care le-am lăsat tot ceea ce am dobândit în timpul vieții, întrucât nu avem copii. Aceștia ne îngrijesc foarte bine și nu am vrea ca ei să renunțe în a mai avea grijă de noi, de teama că actul încheiat ar putea fi anulat. Este posibil ca testamentul pe care noi l-am încheiat să poată fi desființat de rudele mele sau ale soției?".
Orice act poate fi desființat pe cale judecătorească, indiferent dacă este testament sau contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere. Dar atunci când se solicită desființarea actului persoana care solicită acest lucru trebuie să dovedească faptul că există un motiv serios pentru desființarea actului (de ex.: nu ați avut discernământ la încheierea actului dv. sau soția dv.). Din ceea ce ne-ați comunicat, prin scrisoarea adresată redacției, dv. sunteți foarte mulțumiți de îngrijirea pe care o primiți, iar din punct de vedere psihic aveați discernământ pentru încheierea testamentului. Consider că din punct de vedere juridic, orice rudă care va încerca să desființeze actul nu va avea câștig de cauză, dacă pe baza actelor medicale se dovedește că erați sănătoși, iar la încheierea testamentului încheiat de dv. și soție notarul a respectat toate condițiile prevăzute de lege (mai ales cu privire la soție care are handicap - dacă a avut un tutore legal). Precizez însă că anularea unui astfel de act presupune cheltuieli destul de mari (taxă de timbru, eventual o expertiză medico-legală care să stabilească dacă aveați sau nu discernământ la încheierea actului), iar actul nu se anulează doar pentru că o anumită persoană cere, ci trebuie dovedit că nu ați avut discernământ, iar acest aspect este contrazis de actele medicale eliberate de medicul de familie din care rezultă că erați în deplinătatea facultăților mintale la încheierea testamentului.
* C.I. (Focșani). "În anul 2008, am încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru apartamentul, proprietatea noastră, situat în Focșani. Cu ocazia încheierii actului am primit suma de 40.000 euro, urmând ca diferența să fie achitată până în cursul lunii iunie 2009. Din prețul solicitat am mai primit contravaloarea a 3.000 euro. Imediat după încheierea actului, promitenții-cumpărători s-au mutat în apartament, urmând să fie finalizate actele la notar după achitarea integrală a prețului. La acest moment, promitenții-cumpărători refuză atât eliberarea apartamentului, cât și achitarea diferenței de preț și au formulat o plângere penală pentru înșelăciune. Cum am putea rezolva juridic această situație?".
Pentru perfectarea actelor în formă autentică, trebuie ca fiecare parte să-și îndeplinească obligațiile pe care și le-a asumat prin antecontractul de vânzare-cumpărare. În cazul în care nu v-a fost achitată diferența de preț, atunci nu aveți cum să fiți obligați să încheiați contractul de vânzare-cumpărare, iar o instanță de judecată nu va putea pronunța o hotărâre care să țină loc de act autentic decât atunci când se va face dovada că ați primit toată suma înscrisă în actul încheiat. Nu are nici o relevanță juridică faptul că prețurile la apartamente au scăzut, în condițiile în care la data perfectării antecontractului de vânzare-cumpărare, acesta a fost prețul stabilit de comun acord de toate părțile. Mai mult, de la data perfectării antecontractului de vânzare-cumpărare, promitenții-cumpărători au stăpânit bunul promis și este culpa lor că nu v-au achitat banii în termenul stabilit prin actul încheiat. În ceea ce privește plângerea penală, aceasta este nefondată, întrucât cei care nu și-au respectat obligațiile sunt promitenții-cumpărători și nu sunt indicii că ați săvârșit vreo faptă prevăzută de legea penală. Situația dv. poate fi rezolvată doar pe cale civilă, conform condițiilor din antecontractul de vânzare-cumpărare.
Av. Mihaela Ciobanu