Știri externe
Primele canonizări
În Piața "Sfântul Petru", în cadrul Liturghiei din 12 mai, papa Francisc a ridicat la cinstea altarelor 802 sfinți. Dintre aceștia, 800 sunt martiri, căzuți la Otranto în timpul asediului turcilor în anul 1480. Celelalte două sunt surori fondatoare de congregații călugărești: Laura Montoya y Upegui - prima sfântă din Columbia care este canonizată de primul papă latinoamerican din istorie - și mexicana Maria Guadalupe Garcia Zabala.
Simpozion Durcovici
La Accademia di Romania din Roma a avut loc, la 23 mai, în prezența episcopului Petru Gherghel, simpozionul de studii "Episcopul Anton Durcovici (1888 - 1951) - 125 de ani de la naștere". Evenimentul a început cu un mesaj din partea ES Christoph Schönborn, cardinal prezbiter și arhiepiscop de Viena, după care au urmat trei intervenții: pr. prof. dr. Emil Dumea, pr. Felician Tiba care a prezentat conferința pr. Pavel Balint și pr. Isidor Iacovici, care a prezentat conferința pr. prof. dr. Eduard Ferenț. La eveniment au mai participat ES Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
Pentru migranți
A XX-a Adunare Plenară a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, având tema "Solicitudinea pastorală a Bisericii în contextul migrațiilor forțate", s-a desfășurat la Roma, în perioada 22-24 mai. Lucrările au fost coordonate de card. Antonio Maria Veglio, președintele acestui departament. Din România a participat PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Joi, 23 mai, s-au marcat și 25 de ani de la înființarea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.
Sesiune CER
Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România s-a desfășurat în perioada 11-13 mai, la Baia Mare, în prezența nunțiului Francisco-Javier Lozano. În cadrul lucrărilor, episcopii catolici s-au exprimat în mod ferm pentru promovarea și apărarea valorilor creștine în societatea românească. Printre celelalte teme s-au numărat: implicarea mai activă a Bisericii Catolice în ocrotirea creației; participarea tinerilor la Întâlnirea de la Rio de Janeiro (22-29 iulie), evoluția procesului referitor la catedrala greco-catolică din Baia Mare, participarea, în comuniune cu papa Francisc, la ora de adorație din ziua de 2 iunie. Conform statutului, ÎPS Ioan Robu a fost ales președinte al CER pentru un mandat de trei ani. Sesiunea de toamnă va fi în perioada 9-13 septembrie la Luncani.
Vizită pastorală și Mir
PS Aurel Percă, însoțit de trei preoți (pr. Adrian Blăjuță, pr. Petru Dorcu și pr. Ciprian Bulai), a întreprins o vizită pastorală în Dieceza de Graz-Seckau (Austria), în perioada 27 aprilie - 2 mai. La 1 mai a administrat sacramentul Mirului pentru 55 de tineri ai comunității parohiale Odbach, păstorită de către pr. Claudiu Budău. La 29 aprilie, la Graz, PS Percă s-a întâlnit cu PS Egon Kapellari, episcop de Graz-Seckau. A vizitat apoi bisericile din celelalte trei parohii păstorite de pr. Claudiu Budău: Mönchegg, Kathal și Obdacheeg; a urmat Parohia Weiz, unde slujește pr. Cristian Diac, încheind cu vizitarea parohiilor Bad Deutsch-Altenburg și Mannersdorf am Leithagebirge, unde păstoresc preoții parohi Pavel Balint, respectiv Florin Farcaș.