Alger
Cine ajunge în capitala Algeriei, Alger, pierde enorm dacă nu vizitează bazilica "Notre-Dame d'Afrique" ("Sfânta Maria a Africii") sau cum o numesc localnicii, "Lella Myriam". Situată pe o colină la înălțimea de 124 m, pe coasta sudică a Mării Mediterane, bazilica și zona înconjurătoare oferă o ambianță paradisiacă și o priveliște de nedescris asupra mării.
Istoria sanctuarului începe în anul 1857, imediat după declararea dogmei Neprihănitei Zămisliri (1854). În luna mai a anului 1840, Mons. Dupuch, primul episcop catolic de Alger, primește în dar o statuie de bronz a Fecioarei Maria. Episcopul așază statuia în capela unei mănăstiri trapiste. Mons. Pavy, următorul episcop de Alger, imediat după declararea dogmei amintite, decide să înalțe o măreață biserică de pelerinaj în cinstea Maicii Domnului. Mai întâi construiește o capelă, pe care o inaugurează la 20 septembrie 1857, și transferă aici statuia din mănăstirea trapistă.
Episcopul Pavy, originar din Lyon, ar fi dorit să construiască la Alger o copie a sanctuarului Fourvieres. Proiectul noului sanctuar a fost încredințat arhitectului Jean Eugene Fromageau, cel care va conduce și lucrările șantierului. Construirea s-a terminat în anul 1872, dar Mons. Pavy decedase deja în anul 1866 și a fost înmormântat în biserica neterminată.
Bucuria de a consacra sanctuarul i-a revenit arhiepiscopului de Alger, Mons. Lavigerie. Tot el a transferat statuia în ziua de 2 mai 1873. Două zile mai târziu este convocat un conciliu provincial al Africii, unde au fost invitați toți episcopii și abații din Algeria, prima reuniune de acest gen pentru timpurile moderne. Devenit ulterior cardinal, Mons. Lavigerie a fondat două societăți misionare: Misionarii Africii (Părinții Albi) și Surorile Misionare (Surorile Albe), cărora le-a încredințat grija sanctuarului. Papa Pius al IX-lea a acordat noii biserici titlul de bazilică.
Bazilica este construită în stil romano-bizantin, dar are o curiozitate: altarul este orientat spre sud-vest și nu spre est, cum se obișnuiește. Atât exteriorul cât și interiorul sunt impresionante: par masive și totuși au suplețe prin diverse ornamente statui, sculpturi ale porților și patru turnulețe care înconjoară cupola mare.
Interiorul, dominat de culoarea cerului, lăsând să se întrevadă influențe din arhitectura hispano-maură, invită la reflecție și rugăciune.
În jurul altarului sunt două capele, împodobite cu diferite relicvarii: capela "Sfântul Augustin" (cu multe exvoto-uri ale fericitului Charles de Foucauld) și capela "Sfânta Monica", în care se amintesc călugării și preoții uciși în anul 1996 în Algeria.
Centrul de atenție al sanctuarului este statuia Maicii Domnului, care poartă o coroană de aur și o mantie de catifea albastră ornată cu aur. În spatele statuii este un ornament în ceramică și mozaic, realizat de un artist algerian musulman.
Pe o frescă, deasupra altarului, este reprezentată Maria în slavă, venerată de cardinalul Lavigerie, înconjurat de sfinți care evocă trecutul creștin al Africii de Nord.
Orga bisericii, care are 1.500 de fluiere, a fost inaugurată la Paris, la 31 decembrie 1911 de marele muzician Camille Saint-Saëns și a fost donată bazilicii din Alger în anul 1930.
Lucrul care impresionează cel mai mult aici este o rugăciune adresată Maicii Domnului în trei limbi: franceză, arabă și berberă (limba băștinașilor): "Sfântă Fecioară Marie a Africii, roagă-te pentru noi și pentru musulmani". Probabil această rugăciune reflectă conviețuirea pașnică în această zonă între creștini și musulmani, dar și un apel la fraternitate și toleranță.
Pr. Iosif Dorcu