În pelerinaj la Sighet
Tradiționalul pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet s-a desfășurat în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai (11 mai). Aici au fost îngropați mulți dintre cei care au murit în "închisoarea elitelor". Printre cei care și-au mărturisit credința până la martiriu a fost și episcopul de Iași, Anton Durcovici.
Din Dieceza de Iași au participat mai mulți credincioși din toate parohiile din Iași și din Valea Lupului. Ei s-au întâlnit cu episcopii din România, care se aflau în sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor (CER). De asemenea, a participat și Acțiunea Catolică din România (ACRO); din partea Acțiunii Catolice Iași au fost prezente 55 de persoane, tineri și adulți, alături de pr. Felix Roca, asistent spiritual general, și Adriana Ianuș, președinte diecezan.
Sfânta Liturghie a fost concelebrată de către toți episcopii catolici din România în frunte cu cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite, fiind prezent și nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano.
Următoarea sâmbătă și duminică, 18-19 mai, a avut loc și pelerinajul a 80 de studenți de la Institutul Teologic din Iași, însoțiți de cinci preoți profesori. Traseul a cuprins mai multe locuri semnificative: sanctuarul din Cacica, mănăstirea Voroneț, închisoarea și Cimitirul Săracilor din Sighet, Episcopia de Baia.
"Cu emoție am vizitat închisoarea din Sighet unde episcopul Anton Durcovici și-a mărturisit credința până la moarte. Prin excelență în această închisoare, Crezul a devenit viață, o viață încrezătoare în victoria lui Cristos asupra morții", a declarat Octavian-Iulian Nistor, unul dintre pelerini.
Pelerinajul se înscrie în seria inițiativelor pentru Anul Credinței și prelungește celebrările de la București (27 aprilie) și Iași (17 mai) dedicate celor 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici. În același sens, s-a desfășurat și la Roma, la 23 mai, în prezența PS Petru Gherghel, un simpozion de studii în memoria episcopului martir Anton Durcovici.