Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei (V)

Primii ani (2)

Aproape de sfârșitul anului 1913, părintele Anton Gabor, într-un articol intitulat "O operă ce trebuie înfăptuită", trage concluziile: "Ca pasărea ascunsă în desișul verde al copacului, care cântă de dragul celor ce vor s-o asculte, așa pornit-am și noi - cu sfială, se înțelege - însă hotărâți să scriem pentru cei ce vor să ne citească (...) Am umplut o mică parte din golul ce era în populația noastră catolică (...) Am văzut cu multă mângâiere că "Lumina creștinului" a pășit pragul multor case și că a fost întâmpinată cu căldură și dragoste. Fapt care ne dovedește iarăși pe de o parte că era nevoie de o asemenea publicație, pe de altă parte că dorul de citit a pătruns nu numai printre orășeni, dar și în însăși inima celor de la țară".

Revista de la Iași a fost apreciată în publicațiile vremii. Notăm câteva reacții.

"Calendarul catolic pe anul 1914", în cadrul rubricii "Cronica", scrie: "De la 1 ianuarie se tipărește la Iași "Lumina creștinului", o revistă lunară scrisă pentru poporul catolic, cu scopul de a-l instrui și de a-i face cunoscută viața catolică din celelalte părți". Calendarul notează pe scurt și reacția pozitivă a publicației "Revista catolică" din București, amintind și de aprecierea pozitivă a revistei "Cultura creștină" din Blaj. Mai pe larg reacțiile respective pot fi citite în respectivele publicații.

"Revista catolică": "Începând cu 1 ianuarie a anului nou, apare în capitala Moldovei o revistă al cărei scop e: răspândirea adevărurilor descoperite de Isus, și întărirea sentimentului religios. Spre a ajunge acest scop, "Lumina creștinului" va spune - pe înțelesul tuturor - învățătura Bisericii și va înșira faptele mai însemnate din Biserica Catolică (...) "Salutăm cu bucurie apariția acestei reviste și dorim să fie răspândită în straturile cele mai largi ale tuturor celor ce se interesează de învățătura Domnului".

"Cultura creștină": "Mișcarea catolică din țară ne-a surprins anul acesta cu o nouă publicație lunară intitulată: "Lumina creștinului". Ea iese din Iași și este îngrijită de preoții catolici din anturajul arhiepiscopului de acolo, Mons. Nicolae Iosif Camilli, care nu putea să prăznuiască mai demn jubileul preoției sale de 50 de ani - decât contribuind cu îndemnul și sprijinul său la scoaterea unei publicații, menită să întărească în credincioșii săi alipirea de legea lor... Foaia catolică lunară a ieșenilor, care costă anual numai 2 cor., se îndreaptă mai ales către credincioșii celor două eparhii catolice din țară, dar va găsi, credem, și la noi sprijinul material pe care îl merită".

În anul 1913, pr. A. Gabor dă naștere unui proiect în care se dorește tipărirea de cărți bune: Societatea "Sfântul Iosif". Pentru aceasta în mai multe numere cere sprijinul cititorilor, să se înscrie în această societate și să contribuie financiar, arătând avantajele: "Cu câtă plăcere în serile lungi și viforoase de iarnă, adunați roată la gura sobei, nu veți asculta de glasul acestor cărți, ce vă vor vorbi de credința voastră dragă, despre patrie și vremile trecute, pline când de mândrie, când de amarnică răstriște; sau vă vor înșira povești frumoase, curate, înălțătoare de suflet!

Și plăcerea ta va fi cu atât mai mare, cu cât cugetul îți va șopti: și tu ai părticica ta de muncă în întruchiparea acestui mândru sol de bine: autorul, cu mintea și scrisul lui, și tu cu banul ce-ai contribuit, ban, câștigat cinstit, cu mare trudă și sudoarea frunții".

În martie 1914 erau adunați 250 lei, iar pr. Anton Gabor subliniază că este nevoie de 25.000 lei pentru a putea începe activitatea.

Numărul din ianuarie 1914 se tipărește în ediție de lux. Părintele Anton Gabor este bucuros că revista a fost primită de oameni cu vază, printre care Raymund Netzhammer, arhiepiscop de București, Demetriu Radu, episcop de Oradea Mare, Valeriu Traian Frențiu, episcop de Lugoj.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat