Papa Francisc: Familiile, mai importante decât bilanțul băncilor
Să avem curajul credinței fără a fi creștini apretați, să construim o cultură a întâlnirii cu aproapele și să ajutăm familiile, care sunt mai importante decât bilanțul băncilor. Cu aceste cuvinte s-a adresat papa Francisc în Piața "Sfântul Petru" sâmbătă seară, 18 mai, în fața unei mulțimi de circa 200.000 de pelerini, la privegherea de rugăciune din ajunul Rusaliilor, animată de mișcările bisericești, fiind coordonată în Anul Credinței de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.
Cel puțin 150 de realități bisericești - a spus la începutul privegherii Mons. Rino Fisichella - au venit din orice parte a lumii pentru a da vizibilitate marelui dar pe care Duhul Sfânt l-a făcut Bisericii în acești 50 de ani care au trecut de la începutul Conciliului Vatican II.
"Sunt profund recunoscător papei Francisc pentru posibilitatea de a împărtăși împreună cu voi suferințele și speranțele creștinilor din Pakistan", a spus Paul Bhatti, fratele lui Shahbaz Bhatti, ministrul pentru minorități în guvernul pakistanez, asasinat de extremiștii islamici la doar 43 de ani. "Natura omului este o continuă întrebare. Nu suntem făcuți ca să ne mulțumim cu satisfacții timide și mărunte. Isus a venit între noi ca să ne arate tot ceea ce poate fi viața unui om", a spus la rândul său John Waters, scriitor și jurnalist irlandez, care după ani de înstrăinare de credință și-a dat seama că Dumnezeu nu este incompatibil cu setea omului de libertate.
Ajuns pe esplanada bazilicii, papa a răspuns la întrebările ce i-au fost adresate. "Cum ați ajuns la certitudine în ce privește credința?", l-a întrebat cineva. Papa a răspuns: "Am primit primul anunț creștin chiar de la bunica mea. E minunat acest lucru! Prima vestire a credinței a avut loc în casă, cu familia. Aceasta mă face să mă gândesc la iubirea atâtor mame și a atâtor bunici în transmiterea credinței".
"Cum putem comunica mai departe cu eficacitate credința în timpurile noastre?", a fost următoarea întrebare. Răspunsul: "Voi spune doar trei cuvinte. Primul: Isus. Care este lucrul cel mai important? Isus! Dacă noi mergem înainte bazându-ne pe organizare, pe alte lucruri, pe lucruri frumoase, dar mergem fără Isus, nu mergem înainte, nu funcționează. Al doilea cuvânt: rugăciunea. A privi chipul lui Dumnezeu, dar mai ales - și aceasta se leagă de ce spuneam mai înainte - a se simți priviți. Când el ne privește, ne dă putere. Suntem adevărați evanghelizatori lăsându-ne conduși de el. Al treilea: mărturie".
"Cum putem trăi o Biserică săracă și pentru cei săraci?" Papa a răspuns că a trăi evanghelia este prima contribuție în actuala criză economică. Apoi a adăugat: "Biserica nu este o mișcare politică, nici o structură bine organizată. Nu este aceste lucruri. Noi nu suntem un ONG, iar când Biserica devine un ONG pierde sarea, nu are gust, este numai o organizație fără conținut".
"A da mărturie pentru credință, alături de atâția frați care suferă din cauza credinței, dar aș vrea să fac mai mult: ce anume?" La această ultimă întrebare, papa i-a îndemnat pe toți să primească curajul care vine de la Dumnezeu în vestirea evangheliei și darul răbdării în suportarea suferințelor. "Ei suferă. Sunt mai mulți martiri astăzi decât în primele secole ale Bisericii. Mai mulți martiri. Frați și surori. Suferă. Dar martiriul nu este niciodată o înfrângere. Martiriul este gradul cel mai înalt al mărturiei pe care noi trebuie să o dăm. Dar și pe noi, această experiență trebuie să ne facă să promovăm libertatea religioasă pentru toți: orice bărbat și orice femeie trebuie să fie liberi în confesiunea religioasă, oricare ar fi aceasta".
(După Radio Vatican)