Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

La centenar

După ce am participat la un moment omagial, amintindu-ne de cei o sută de ani de viață ai publicației "Lumina creștinului", instrument prețuit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, iată-ne aici, în jurul altarului, pentru a intra în dialog cu cel care a venit pe pământ să ne împărtășească adevărurile despre Dumnezeu și oameni, să ne lumineze cu învățătura sa și să ne bucure cu prezența sa (...).

Ne bucurăm astăzi de mijloace care ne leagă de restul omenirii, de toate continentele, și ne oferă cunoștințe și date în toate domeniile.

În mijlocul unui ocean de informații și în fața atâtor avantaje și dezavantaje cu privire la folosirea mijloacelor de comunicare, Biserica, sfinții părinți papi - Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și, desigur, Benedict al XVI-lea - au ținut să-i cheme pe creștinii din lumea întreagă la o demnă și constructivă folosire a lor, astfel încât omul, descoperitorul atâtor căi de comunicare, să fie înălțat și făcut tot mai conștient de valoarea și misiunea primită, capabil să desăvârșească creația și să promoveze viața socială.

Poporul lui Dumnezeu, avea să noteze papa Paul al VI-lea în instrucția pastorală "Communio et progressio" (Comuniune și progres), care prezintă mai temeinic și mai pe larg principiile din documentul conciliar "Inter mirifica" (Între minunatele daruri), fiind în pas cu evenimentele care țes firul istoriei și îndreptându-și cu imensă încredere privirea spre viitor, atât în calitate de comunicator, cât și de receptor, întrevede deja cât este de promițătoare noua eră, cea a comunicațiilor sociale (CP, 187).

Cu marea descoperire a internetului, Biserica trebuie să simtă necesitatea de a fi prezentă și de a comunica la rândul ei darurile primite, revelația și credința, "făclie pentru pașii noștri". Ea nu trebuie să rămână afară, ci e chemată să deschidă pagina Cuvântului veșnic pe toate undele și prin toate căile noi de comunicare, așa cum ne-a îndemnat veneratul Sfânt Părinte papa Benedict.

Suntem fericiți și dornici ca mesajul evanghelic să nu rămână închis în case sau în Biserici, ci să fie proclamat de pe acoperișuri, adică prin atâtea antene: presa scrisă, radio, televiziune și internet.

Trăind astăzi Ziua Presei și făcând sărbătoare pentru cei o sută de ani de la apariția revistei diecezane "Lumina creștinului", ne bucurăm să unim toate sentimentele noastre de respect pentru darurile primite de la Creatorul a toate, celebrând sfânta Liturghie, act de supremă adorație și mulțumire prin Cristos Domnul, care este Cuvântul întrupat făcut om, ce a venit să lumineze pe tot omul și să le împărtășească tuturor iubirea sa.

Îi mulțumim că ne-a învrednicit cu atâtea daruri, cu atâtea scrieri, documente și date transmise din istorie, cu aceste nenumărate mijloace de comunicare și, mai ales, îi mulțumim pentru prețuita noastră revistă "Lumina creștinului", care a ajuns la o sută de ani.

Așezăm pe altar prinosul nostru de recunoștință pentru grija înaintașilor noștri, pentru Mons. Anton Gabor, fondatorul acestei publicații, pentru cei care i-au stat alături, l-au urmat în grija pentru această candelă luminoasă și așezăm pe altar eforturile celor ce au preluat munca de redactare a revistei în noi condiții și cu un nou avânt.

Ne rugăm și pentru colectivul redacțional de astăzi, ca să nu uite că lumina a venit în lume și că nu vrea și nu trebuie să rămână doar în Biserici și în case, ci trebuie făcută să strălucească de pe acoperișuri, prin atâtea mijloace de comunicare.

Cinste celor ce iubesc menirea de a fi vestitorii cuvântului și multiplicatorii luminii. Cinste tuturor care au iubit și iubesc lumina lui Cristos, "Lumina creștinului".

(Din predica de la Liturghia de mulțumire pentru centenarul revistei "Lumina creștinului")

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat