Ecuador. O zi în "Santa Lucia"
O zi obișnuită în misiunea din "Santa Lucia" începe în jurul orei 02.00 a.m., când sunt trezit ușor, ușor de picăturile de ploaie ce răsună pe acoperișul parohiei. Odată cu aceste picături încep să răsune și întrebările în mintea mea: Oare voi putea merge astăzi în sate să celebrez cuvântul Domnului? Dacă voi reuși să merg, lumea va participa? Este oare bună predica pe care am pregătit-o? Și multe alte întrebări care îmi rămân întipărite în minte, până când soarele îmi vestește că este timpul să muncesc cu și pentru Domnul.
Orele dimineții îmi pun la încercare calitățile de constructor, pentru că avem multe capele în construcție (pr. Ioan Blaj dorește construirea de capele în toate satele Parohiei "Santa Lucia", aproximativ o sută de sate), iar muncitorii sunt dornici să-și înceapă activitatea. Dacă am reușit să fac față acestor solicitări, primesc anunțul că trebuie să fac o celebrare pentru un răposat și încep să mă agit pentru că nu am o predică pregătită pentru un astfel de moment. Și pentru a rămâne în sintonie cu momentul pe care tocmai l-am celebrat, sunt chemat la un spital pentru a face o rugăciune pentru o persoană bolnavă. Însă în toate aceste momente, mintea mea rămâne concentrată asupra întrebărilor din timpul nopții, privind mereu la soare cu speranța că a mai împrăștiat noroiul.
În jurul orei 12.00 sosește momentul cel mai așteptat al zilei: vizitarea satelor, în general între cinci, șase sate pe zi, depinde de zona în care mă deplasez. Drumul, deși pare anevoios, nu îmi împiedică dorința de a ajunge la acei oameni, de a da mâna cu ei și de a le privi chipul. În sate sunt întâmpinat cu bucurie de copii, tineri și adulți, care mă așteaptă în fața unei capele, sub un copac unde va trebui să celebrez sau, uneori, chiar într-o casă. Acestea sunt momentele cele mai bune, dar uneori întâlnești doar patru, cinci persoane, și acelea numai femei (bărbații nu prea participă la celebrări), sau și mai trist este atunci când, în fața capelei sau a locului obișnuit de celebrare, nu găsești pe nimeni.
Cu cât merg mai des într-un sat, cu atât crește în mine dorința reîntoarcerii cât mai rapide în satul respectiv, dar imediat sunt trezit din acest vis de afirmația unei bătrâne: "Părinte ("padrecito"), nu ați mai fost pe la noi de două luni și, între timp, cinci persoane s-au făcut evanghelice, iar alții nu vor să mai audă de Biserică". Plec trist dintr-un astfel de sat pentru că nu știu când voi mai celebra din nou cu ei.
Ajuns în parohie, îmi amintesc că am și o întâlnire cu cateheții parohiali, căci viața pastorală în misiune fără cateheți este destul de dificilă. După terminarea acestei întâlniri mă ocup de treburile casnice, pentru că ziua de misiune înseamnă o adevărată formare pe toate planurile.
După toate aceste lucruri ajung în camera mea cufundat în întrebările pe care ziua de misiune mi le pune: Oare am făcut o treabă bună astăzi? Lumea a înțeles mesajul predicii? Dar oare ce s-a întâmplat în acel sat de nu au participat la celebrare sau au venit foarte puțini? Răspunsurile par destul de palide și uneori parcă nici nu există, iar somnul îmi aduce gândul unei schimbări: acum, ca seminarist, nu reușesc să fac prea multe pentru ei sau ajutorul meu este destul de mic, însă dacă Domnul mă va considera în continuare vrednic de primirea sacramentului Preoției, trebuie să dau totul pentru el.
Emilian Jitaru