Ultimele cuvinte: Te îmbrățișez!
Atât timp cât lucrurile merg bine în viață, nimeni nu se întreabă de unde vine și încotro se îndreaptă. Nimeni nu apreciază, dar nici nu dezapreciază ceea ce este și ceea ce face. Zilele curg una după alta, viața își urmează cursul, iar ea, persoana, omul în general, se comportă ca și cum totul i s-ar cuveni, fără a se gândi măcar o clipă cum ar fi dacă ar rămâne chiar și fără o mică parte din ceea ce are sau este.
Cât de importantă este pentru noi, oamenii, capacitatea de a vorbi! Să poți exprima ceea ce simți, ceea ce te doare, ceea ce te fascinează, să poți striga, cânta, urla de bucurie sau de durere! O, cât trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru un astfel de dar!
După o viață pe care am dedicat-o introducerii copiilor în taina științei, după ce i-am învățat să țină pixul în mână, să scrie, să citească, să meargă corect pe stradă, să se comporte frumos acasă cu părinții, ca și în societate, după ce am cântat cu ei, m-am jucat, m-am bucurat sau am suferit alături de ei și de eșecurile lor, iată-mă fără voce. Un cancer la laringe m-a lăsat fără voce!
Cum voi mai putea să răspund elevilor mei la salut, a fost una dintre primele mele preocupări după aflarea veștii?! Dar cea mai mare și cea mai dureroasă preocupare, pe care trebuie s-o împărtășesc, a fost, cum voi mai putea să spun soției și copiilor mei că îi iubesc?! Va fi oare suficient să le-o dovedesc prin fapte? Ei, soția și copiii mei, cum vor reacționa la gândul că tatăl lor nu va mai putea vorbi niciodată?
M-am îndreptat spre sala de operație cu strângere de inimă. Ajunsesem aici după lungi tratamente, după o lungă așteptare, după multe încercări de a rezolva altfel problema.
Deși distanța dintre salonul în care mă aflam internat și sala de operație era foarte mică, parcurgerea ei mi s-a părut o veșnicie. Știam că la capătul ei aveam să pierd unul dintre cele mai îndrăgite daruri, darul vorbirii. O operație pe laringe, ba mai mult, extirparea laringelui, presupunea un astfel de deznodământ. Ultimele cuvinte pe care am reușit să le spun soției în șoaptă, înainte să intru în sala de operație, au fost: "Te îmbrățișez!".
A urmat operația care a durat multe ore. La capătul ei, după ce a trecut anestezia, aveam să sufăr dureri îngrozitoare. Dar cum să le fac cunoscute dacă nu reușeam să mai vorbesc?! În zadar îmi formam fraze în minte și degeaba mimam cuvinte. În afară, la urechile celor din jur, nu ajungea nimic concret, ceea ce, evident, mă făcea să sufăr și mai mult.
Eu, soțul, tatăl, educatorul, cel care călăuzisem atâția copii pe calea învățăturii, eram nevoit acum să scriu. Era singura modalitate de comunicare care îmi mai rămăsese. Am început să scriu și să cred, să cred și să scriu. Am început să dialoghez în mod tainic cu Dumnezeu; să-i spun lui ceea ce cu voce tare nu puteam să exprim. Am început să mă rog, să sper într-o minune, dar minunea nu venea, pentru că minunea eram eu însumi. Nu pierdusem totul. Mai aveam auzul, mirosul, pipăitul, văzul și, pe deasupra, o aveam pe minunata mea soție și pe copii, ca și pe foștii mei elevi, despre care știam că mă înconjurau cu iubire. Și... iubirea tuturor a început să dea roade. Ajutat și de specialiști, am început să scot diferite sunete forțându-mă din stomac și din maxilar. Am pus cap la cap aceste sunete, iar acum, "vorbesc!" Vorbesc, chiar dacă pare o anomalie a naturii. Vorbesc și mă minunez de acest mare dar! Iar atunci când vorbesc, cuvintele mi se par atât de prețioase, încât nu le-aș risipi pentru nimic pe lume. Dar până să trăiesc această experiență, sincer, niciodată nu m-am gândit să mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vorbirii, care este atât de prețios și pe care, de atâtea ori, nu-l folosim bine! (Ioan)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba