Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Maria de Luján

Pe când papa Francisc era cardinal de Buenos Aires, adesea se deplasa la cel mai important sanctuar argentinian, Maria de Luján, aflat la 65 km de capitală. Cardinalul sosea aici sâmbătă seara, îi aștepta pe tineri și, împreună cu ei, celebra Liturghia duminică dimineața, la ora 07.00. Venind sâmbătă seara, rămânea la confesional până la ora 22.00. Apoi se odihnea trei ore, pentru ca la ora 02.00 din noapte să fie din nou în confesional și rămânea până la Liturghie.

Sanctuarul argentinian se află pe teritoriul Arhidiecezei Mercedes-Luján, iar Maica Domnului de aici a fost declarată, în anul 1930, patroana a trei țări: Argentina, Uruguay și Paraguay. Peste șase milioane de pelerini sosesc anual aici, mulți dintre ei venind pe jos de la Buenos Aires.

Istoria sanctuarului începe în anul 1629. În acel an, un comerciant, Antonio Ferías de Sáa, i-a cerut unui prieten marinar, Juan, să-i aducă din Brazilia o imagine a Maicii Domnului ca să construiască mai apoi o capelă. Din Brazilia au fost trimise două statui de ceramică, ambalate în cutii de lemn: una o reprezenta pe Maria, neprihănit zămislită, care se află acum în sanctuar, iar a doua era Fecioara cu pruncul, care a fost dusă la Cordoba.

În port, cele două cutii au fost încărcate într-un car care mergea la Viejo și Cordoba. Era în luna mai. După două zile de mers, carul s-a oprit aproape de râul Luján pentru a înnopta.

La răsăritul soarelui căruțașul a înhămat boii la car ca să plece. Când să pornească, boii nu puteau urni carul, nici măcar un pas. S-au gândit să mai ușureze încărcătura și au descărcat cutiile. Carul a pornit. Era clar că problema o constituiau cutiile. Dar au observat că doar cu una dintre cutii nu reușeau să pornească, aceea cu statuia Mariei, neprihănit zămislită. Așa că statuia a fost dusă ulterior la prăvălia din Rosenda. Juan Oramas a construit o capelă sărăcăcioasă, de care avea grijă un servitor, Manuel. Vestea miracolului s-a răspândit repede încât lumea a început să alerge spre capelă. Statuia a rămas aici 40 de ani.

În anul 1671, Ana de Matos îi propune lui Juan să-i vândă ei statuia, deoarece avea condiții mai bune să o păstreze. El a fost de acord. A doua zi după ce a luat-o, Ana de Matos nu găsește statuia unde o pusese. Era din nou în vechea capelă. A anunțat autoritățile bisericești și împreună, în procesiune, au dus-o la Ana acasă. Aici s-a construit o altă capelă mai mare, terminată în anul 1685. Dar numărul pelerinilor fiind din ce în ce mai mare, în anul 1754 s-a pus piatra de temelie a sanctuarului.

În luna decembrie 1871 a avut loc primul pelerinaj oficial. La 8 mai 1887, la cererea episcopului de Rio de la Plata, prin dispoziția papei Leon al XIII-lea, este încoronată statuia de la Luján, iar localitatea Luján este declarată oraș.

Statuia originală de ceramică începea să se deterioreze. Episcopul a propus să fie protejată și să i se confecționeze un acoperământ de argint. Din statuia originală se păstrează doar chipul și mâinile.

Lucrările de construire ale marelui sanctuar de la Luján au început în anul 1889 și au fost terminate complet în anul 1937. Sanctuarul este împodobit cu două turnuri solemne, înalte de 106 metri. Acoperișul, ferestrele și ușile sunt realizate din bronz.

În anul 1930, papa Pius al XI-lea a ridicat sanctuarul la rangul de bazilică.

Vineri, 11 iunie 1982, fericitul papă Ioan Paul al II-lea a ajuns ca pelerin la Luján și a oferit sanctuarului, ca la marile sanctuare mariane, trandafirul de aur.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat