Fecioară credincioasă, roagă-te pentru noi!
Credința sporită pe care o cerem cu insistență de la Dumnezeu: "Doamne, mărește-ne credința!", face ca viața noastră spirituală să fie din ce în ce mai solidă și mai rodnică.
O educatoare ideală în viața de credință ne-a fost dată de însuși Dumnezeu în fecioara de la Nazaret, Maria, prin care a venit și a rămas la noi Isus, Emanuel.
Cu "limbă de moarte", Isus ne-a dat-o ca mamă: "Iat-o pe mama ta!" (In 19,27).
Biserica o venerează cu un cult deosebit (iperdulie). În calendarul liturgic, pe tot parcursul anului, sunt înscrise solemnități, sărbători și memorii în cinstea mamei cerești. Două luni din an îi sunt închinate în mod special: luna mai, luna florilor, "luna Mariei", iar a doua este luna octombrie, luna preasfântului Rozariu.
Vecerniile mariane din luna mai au întreținut, de-a lungul secolelor, adevărata viață creștină, sub deviza binecunoscută: "Prin Maria la Isus!". Litaniile Maicii Preacurate, "lauretane", cuprind 51 de invocații prin care ne adresăm Mariei, cerându-i să se roage pentru noi.
În contextul Anului Credinței, invocația "Fecioară credincioasă" vrea să aibă un ecou deosebit în sufletul creștin. Invocând-o astfel, îi admirăm credința pe care a dovedit-o acceptând cu smerenie vestea arhanghelului Gabriel: "Iată, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38).
Un prim elogiu al credinței Mariei i-l face verișoara sa, Elisabeta, când Maria merge să o viziteze, spunându-i: "Binecuvântată ești tu între femei... Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul" (Lc 1,42.45).
Întreaga viață a Mariei, așa cum ne-o arată sfintele evanghelii, de la Buna-Vestire și până la răstignirea lui Isus, a fost o viață de credință, un exemplu vrednic de urmat.
P.A.D.