Modificări aduse codului de procedură civilă
La 15 februarie 2013 a intrat în vigoare noul cod de procedură civilă, legea care guvernează procesul civil. În acest număr, vom prezenta câteva dintre modificările aduse codului de procedură civilă în ceea ce privește cererea de chemare în judecată, întâmpinarea și reprezentarea părților în proces:
Conform art. 192 cod procedură civilă, pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime, orice persoană se poate adresa justiției prin sesizarea instanței competente cu o cerere de chemare în judecată. Această cerere trebuie să cuprindă în mod obligatoriu numele și prenumele, domiciliul sau reședința părților, obiectul cererii și valoarea lui, arătarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea, arătarea dovezilor pe care se sprijină cererea și semnătura. Cererea de chemare în judecată care nu cuprinde numele și prenumele sau denumirea oricăreia dintre părți, obiectul cererii, motivele de fapt ale acesteia ori semnătura părții sau a reprezentantului acesteia este nulă.
Cererea de chemare în judecată poate fi depusă personal sau prin reprezentant, prin poștă, curier, fax sau scanată și transmisă prin poștă electronică ori prin înscris în formă electronică. După primirea cererii, aceasta va fi transmisă către președintele instanței sau persoanei desemnate de către aceasta care va lua de îndată măsuri în vederea stabilirii în mod aleatoriu a completului de judecată. Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică dacă aceasta cuprinde toate elementele obligatorii menționate mai sus.
Când cererea nu îndeplinește aceste cerințe, reclamantului i se vor comunica lipsurile, cu mențiunea că în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă modificările sau completările dispuse sub sancțiunea anulării cererii.
După ce judecătorul constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată dispune, prin rezoluție, comunicarea acesteia către pârât, punându-i-se în vedere că are obligația de a depune întâmpinare, sub sancțiunea de a fi decăzut din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții, în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată.
Întâmpinarea - actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt și în drept față de cererea de chemare în judecată, se comunică de îndată reclamantului care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoștință de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei. În termen de trei zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluție primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluției, dispunând citarea părților. Chiar dacă pârâtul nu a depus întâmpinare sau reclamantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluție primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluției, dispunând citarea părților.
În procesul civil, dreptul la apărare este garantat. Părțile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condițiile legii. În recurs, cererile și concluziile părților nu pot fi susținute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepția situației în care partea sau mandatarul acesteia, soț ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licențiată în drept.
De asemenea, în fața primei instanțe, precum și în apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepțiilor procesuale sau asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât și în etapa dezbaterilor. În cazul în care mandatarul persoanei fizice este soț sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în fața oricărei instanțe, fără să fie asistat de avocat, dacă este licențiat în drept.
Av. Mihaela Ciobanu