Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Restituire pe dreptate
Episcopii romano-catolici din România au luat act de intenția Guvernului României de a modifica, din nou, legislația care reglementează restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de către regimul comunist și își exprimă dezacordul față de măsurile legislative anunțate public de domnul Bogdan Drăgoi, ministrul Finanțelor Publice. "Restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate și nu un privilegiu ori o concesie a statului român", a declarat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. Episcopiile romano-catolice din România au depus 1.024 de dosare de retrocedare (Arhidieceza de București - 26, Arhidieceza de Alba- Iulia - 476, Episcopia de Iași - 18, Episcopia de Timișoara - 168, Episcopia de Oradea - 157, Episcopia de Satu Mare - 179).

ÎNOMC 2012
La Ciofliceni va avea loc în perioada 7-10 mai, cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Operatorilor Media Catolici (ÎNOMC). "Cathopedia" - o enciclopedie Catolică online în limba română: http://ro.cathopedia.org (invitat pr. Paolo Benvenuto, realizatorul cathopedia.it); un proiectul on-line legat de Anul Credinței (prezentat de Radu Capan, coordonator); și tema "Biroul de presă și relația cu media" (invitat pr. Ivan Maffeis, vicedirectorul Centrului de Comunicații Sociale al Conferinței Episcopilor din Italia) sunt printre subiectele care au fost propuse de către organizatorii acestei ediții.

Premii multiple
Dintre cei 37 de elevi din Dieceza de Iași care au participat la etapa națională a Olimpiadei de Religie Catolică, pentru romano și greco-catolici, clasele IX-XII, desfășurată între 2 și 4 aprilie, la Cluj-Napoca, 19 elevi au obținut premii și mențiuni, la cele două secțiuni: licee teoretice și licee teologice. Din Dieceza de Iași, au participat 37 de elevi, 21 elevi de la teoretic și 16 elevi de la teologic, reprezentând județele: Bacău, Iași, Galați, Neamț, Suceava, Vaslui. Grupul a fost însoțit de doi preoți și cinci profesori.

Au spus "da"
Trei tinere surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", au spus "da" lui Cristos, duminică, 25 martie, prin profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice în fața sorei Lenuța Băcăoanu, superioara generală, în cadrul unei Liturghii prezidată de PS Petru Gherghel în capela părinților verbiți din Traian (NT). Sr. Bianca Rotaru (Nicorești) a făcut prima profesiune pentru un an, sr. Sabina Brigita Brandiu (Săbăoani "Sfânta Cruce") a reînnoit voturile pentru un an, iar sora Mihaela Imbrea (Nicorești) a reînnoit voturile pentru trei ani. În vederea acestui eveniment, surorile au participat la exerciții spirituale ținute de pr. Grigore Duma (Traian, 19-25 martie).

"Peregrinatio Mariae"
Continuă pelerinajul în parohii a icoanei Maicii Domnului de la Cacica, prilejuit de Anul Familiei în Dieceza de Iași: 26-29 aprilie: Bacău "Sfânta Cruce" (cu misiuni populare ținute de pr. Cornel Cadar); 3-6 mai: Mărgineni; 6-9 mai: Huși "Sfântul Anton". La 12 mai va fi pelerinajul bolnavilor la Cacica, apoi "Peregrinatio Mariae" se va desfășura astfel: 20-23 mai: Somușca; 24-27 mai: Pustiana și 27-30 mai: Târgu Ocna.

Viața consacrată și familia
Persoanele consacrate din Dieceza de Iași au avut o întâlnire, la 22 aprilie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, cu tema "Viața consacrată și familia: sanctuar al iubirii pentru a trăi și a promova valorile creștine", pe care a prezentat-o pr. Corneliu Berea, SVD. Programul a cuprins momente de rugăciune și mărturii despre activitățile pastorale cu familiile. Evenimentul a fost organizat de Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată.

Întâlnire vocațională
Oficiul pentru Vocații din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a organizat, împreună cu Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, sâmbătă, 28 aprilie (în ajunul Duminicii Bunului Păstor) la Seminarul din Bacău, o întâlnire vocațională cu toți ministranții din Dieceza de Iași, din clasele VI-VIII. Oaspeților le-a fost prezentat Seminarul, un scurt program vocațional, precum și un program recreativ. Organizatorul întâlnirii a fost pr. Andrei Cocianga, responsabilul Oficiului pentru Vocații din Dieceza de Iași.

Program la Traian
Pentru lunile aprilie și mai, la casa de reculegere a Misionarilor Cuvântului Divin din Traian a fost stabilit următorul program: 17-21 aprilie: Curs de formare "Animare de pastorație vocațională" - Comisia de Pastorație Vocațională; 28 aprilie - 2 mai: "Superioare și responsabile de comunitate" - CRSM; 4-6 mai: Curs de formare pentru postulanți "Sentimentele și relațiile noastre" - sr. Ildiko Homa; 13 mai: Zi de reculegere; 14-18 mai: Exerciții spirituale pentru fecioare consacrate - pr. Roman Czajka; 18-20 mai: Exerciții spirituale pentru familii - pr. Vivian Furtado. Cursul de formare pentru postulanți, prevăzut pentru perioada 20-22 aprilie, a fost anulat. Informații suplimentare: tel. 0233/735370 și e-mail: verbititraian@yahoo.com.

Pe scurt
- 17 martie: Ședință a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza de Iași, la Buruienești
- 24 martie: Consfătuire la Buruienești a Comisiei de Perfecționare și Formare Continuă a Grădinițelor Confesionale din Dieceza de Iași
- 24 martie: Conferirea "Missio canonica" pentru profesorii de religie din zona Onești
- 31 martie: Zi de reculegere pentru 13 familii, la Iași, coordonată de pr. Cornel Cadar
- 1 aprilie: Zi de reculegere pentru familii, cu 45 de adulți din Pildești și 14 din Traian, la Pildești
- 10-13 aprilie: Exerciții spirituale pentru 73 de tineri la Barticești, organizate de Familia Iubirii Milostive
- 13-16 aprilie: Exerciții spirituale pentru cercetașii catolici, la Iași și Roman
- 14 aprilie: Întâlnire a 225 de tineri din 15 parohii cu Acțiunea Catolică, zona Bacău, la Onești "Sfinții Petru și Paul"
- 14 aprilie: Zi de formare pentru animatorii din Acțiunea Catolică din zonele Iași (20 participanți) și Roman (45 de participanți), la Poiana Micului și Adjudeni, tema fiind "Bucuria este izvor de o implicare responsabilă"
- 15 aprilie: Liturghie celebrată de un grup de pelerini români din Lleida (Spania) în catedrala "Sagrada Familia" din Barcelona
- 15 aprilie: Conferirea mandatului de ministrant la 18 copii din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău, de către pr. Andrei Cocianga
- 15 aprilie: Instituirea a 15 lectori parohiali în Parohia Buruienești
- 25 aprilie: Întrunirea Consiliului Prezbiteral, la Traian
- 26 aprilie: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan, la Traian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat