Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Ep. Anton Durcovici: Din celula morții în cimitirul evreiesc de la Sighet

Biserica noastră locală sărbătorește, la 17 mai, 124 de ani de la naștere, la Bad Deutsch-Altenburg (Austria), a episcopului martir dr. Anton Durcovici. Publicăm, în rândurile care urmează, cele mai recente rezultate ale cercetărilor istorice cu privire la ultimele zile din viața episcopului.

Potrivit mărturiei cutremurătoare a pr. Farrenkopf, aflat încă în celula nr. 18, episcopul A. Durcovici devenise conștient cu privire la moartea sa iminentă, după ce constatase faptul că regimul penitenciar de la Sighet era unul de înfometare și exterminare! Din acest motiv, episcopul "s-a pregătit de moarte cât se poate de bine. Prin sfintele exerciții a petrecut o lună de reculegere și zilnic s-a spovedit (...)".

La mijlocul lunii noiembrie a anului 1951, ep. A. Durcovici a fost luat din celula comună nr.18 și izolat în "celula morții" unde, continuă mărturia pr. Farrenkopf, "cam prin 10 decembrie 1951 și-a primit el răsplata de la Dumnezeu pentru munca sa și suferințele sale îndurate spre biruința cauzei lui Cristos și a sfintei Biserici (...) În curs de noapte, într-un cimitir evreiesc, fără ca nimeni să fi fost de față el a fost îngropat ca un oarecare. Căci și de acolo va ieși el glorios, când la sfârșitul lumii, Isus Cristos va veni în mărirea sa să judece viii și morții (...)".

Mărturia pr. Farrenkopf este completată de o alta, aparținând pr. greco-catolic Dănilă-Ștefan Miklos Berinde (1910-1978), fost superior al augustinienilor asumpționiști din România. Potrivit mărturiei acestuia din urmă, "episcopul Durcovici a fost ținut izolat într-o cameră de 5/4 m, iarna, fără foc, în curent, din care cauză a murit. El a fost ultimul decedat care a fost îngropat în sicriu la data de 10 decembrie 1951. De la Durcovici, toți deținuții erau duși dezbrăcați pe pătură până la groapa unde erau aruncați de pe pătură și apoi era aruncat pământ peste trupul gol. Îngropatul era ținut în cel mai strict secret; numai Berinde știa precis când a murit cineva, deoarece era anunțat să pregătească instrumentele, care erau compuse din două lopeți, două cazmale și o greblă. După îngropat, locul era nivelat (!)".

De menționat că pr. Berinde era șeful echipei de muncitori deținuți, luând parte la toate muncile din penitenciar, la aprovizionarea cu alimente a bucătăriei, precum și la înmormântarea deținuților politici, calitate care-i asigura pr. Berinde o anumită libertate de mișcare în interiorul penitenciarului Sighet. Potrivit mărturiei pr. Berinde, acesta "se bucura de încredere. Cunoștea orice deces. El era acela care le schimba rufăria și știa când deținutul era mort (...)". În acest sens, pr. Berinde confirmă alte mărturii istorice potrivit cărora în Penitenciarul Sighet înmormântările deținuților se făceau noaptea, între orele 23.00 și 0.30, la acestea luând parte, alături de un furgon cu cai, o echipă de 3-4 deținuți de drept comun, alături de deținutul politic pr. Berinde.

De menționat faptul că deținutul pr. Berinde este persoana care a văzut multe dintre atrocitățile și crimele comise de gardienii de la Sighet, inclusiv faptul că "preoții și episcopii catolici au fost umiliți și torturați, dar au rezistat numai prin credința lor".

Ipoteza potrivit căreia trupul episcopului A. Durcovici a fost depus în cimitirul evreiesc, iar nu în Cimitirul săracilor, este confirmată și de mărturia torționarului șef de la Sighet, comandantul Vasile Ciolpan, care într-o declarație din anul 1955 menționa că până la mijlocul anului 1952 înmormântările s-au făcut în cimitirul orășenesc.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat