Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Privind la cruce, familia regăsește propria cale

Interviu cu pr. Luca Violoni

Este tot mai prezent ecoul repetatelor apeluri ale papei privind familia, de la reflecția făcută în Vinerea Sfântă și până la apelul adresat tinerilor la audiența generală de miercuri, 11 aprilie, când Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să se pregătească pentru apropiata Întâlnire Mondială a Familiilor de la Milano. Părintele Luca Violoni, secretarul general al Fundației "Milano - Familie 2012", organizatorul întâlnirii, a fost intervievat de Alessandro de Carolis de la Radio Vatican.

- Ați putea să oferiți câteva gânduri despre îndemnurile repetate ale Sfântului Părinte privind familia?

Papa a vorbit de neînțelegeri, de preocupare pentru viitorul fiilor, de boli, de neplăceri de diferite tipuri: până aici, ar putea fi un diagnostic cu care mulți pot fi de acord la nivel sociologic. Dar trecerea pe care a făcut-o este cu adevărat decisivă în toate sensurile: și anume că familia nu este singură. Doar privind la crucea lui Isus, familia regăsește propria cale și descoperă că nu este abandonată propriei singurătăți, dar că există o salvare reală. Și, în timp ce suntem conștienți că familia este asediată de diferite provocări și pericole, cred că este cu adevărat fundamental pentru noi să spunem că există scăpare pentru familie și că aceasta vine de la Isus însuși, prin moartea și învierea sa. De aici trebuie să plecăm pentru a da un mesaj de mântuire lumii.

- În ce mod credința ajută familiile care se află în strânsoarea crizei, a nevoilor?

Experiența credinței este o experiență de comuniune cu Dumnezeu care ne face să descoperim cum legăturile familiale sunt o expresie a modului de a fi după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Și acest aspect face ca persoanele să se unească mai mult între ele, să devină mai solidare, să împărtășească un proiect comun, să pună în acțiune toate forțele, nu unul împotriva celuilalt, ci unul împreună cu celălalt. Astfel, o familie caută alte familii cu care să împărtășească un proiect comun, și încearcă să dea fiecare maximum. Dar este un parcurs dificil și anevoios din cauza situației economice din prezent, care impune încercarea de a fi uniți în fața acestei provocări. Problema este că atunci când există diviziune în fața problemelor, atunci acestea devin dificil de depășit.

- Ce ne puteți spune cu privire la numărul participanților și la organizare?

Situl Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Milano este tot mai vizitat și se înregistrează din ce în ce mai multe adeziuni pentru participare, mai ales în zilele în care va fi prezent Sfântul Părinte: la 2 iunie, la sărbătoarea mărturiei, și la 3 iunie, la sfânta Liturghie. Participanții așteptați sunt de aproximativ 5.000 la congres, 2-300.000 sâmbătă noaptea la întâlnirea cu papa Benedict al XVI-lea, și aproximativ un milion de participanți la sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie. La Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Milano, dintre 30 mai și 3 iunie, sunt așteptați participanți din multe națiuni europene, în special din Franța, din Spania, dar și din America de Sud - Brazilia, Mexic, de asemenea din Statele Unite ale Americii și din Australia. S-au primit, de asemenea, cereri de participare din Haiti, Belarus, Zimbabwe și din alte țări care se confruntă cu dificultăți, de aceea organizatorii reînnoiesc apelul la solidaritate pentru a face posibilă participarea cât mai multor familii din țări mai sărace. Dorim să continuăm promovarea acestei întâlnirii, pentru că mai sunt încă multe țări ale căror familii pot participa: avem nevoie să ascultăm istoria lor și ele au nevoie să asculte istoria noastră, pentru ca întorcându-se în țările lor să poarte cu ele un mesaj reînnoit despre familie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat