Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea Mondială a Familiilor

Familia: munca și sărbătoarea

Cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema "Familia: munca și sărbătoarea", se va desfășura la Milano (Italia) în perioada 30 mai - 3 iunie. Sunt așteptate la Liturghia de încheiere aproximativ un milion de persoane.

Din România vor participa aproximativ 100 de familii. Din Moldova vor fi prezente opt familii, însoțite de pr. Alois Fechet și pr. Iulian Kropp. Acestea vor pleca, împreună cu cele șapte familii din Arhidieceza de București însoțite de pr. Fabian Măriuț.

Este cea de-a treia întâlnire desfășurată în timpul pontificatului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. Tema aleasă pentru acest an se plasează în continuitate cu reuniunea care a avut loc la Verona, în anul 2006.

Programul Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Milano este unul foarte intens. Astfel, marți, 29 mai, are loc primirea participanților. În zilele care urmează, adică miercuri, joi și vineri, respectiv 30, 31 mai și 1 iunie vor avea loc: Congresul internațional teologico-pastoral, cu referate și seminarii pe tema "Familia: munca și sărbătoarea", analiza politicilor pentru familie, mărturii și exemple cu experiențe semnificative, celebrări euharistice în parohii și în grupuri lingvistice, manifestări festive în oraș și în parohiile de referință. Vineri, 1 iunie, este programată o seară specială la Teatro alla Scala din Milano pentru delegațiile din diferite țări, urmată de adorația euharistică în domul metropolei italiene. Sâmbătă, 2 iunie, va avea loc sărbătoarea cu mărturii, în prezența Sfântului Părinte. Duminică, 3 iunie, se va desfășura momentul culminant al întâlnirii: sfânta Liturghie solemnă pentru familii, prezidată de papa Benedict al XVI-lea.

Pe baza experienței din întâlnirile precedente, organizatorii se așteaptă la aproximativ un milion de persoane, pentru sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie. Estimările privind participanții la sărbătoarea de sâmbătă, 2 iunie, în prezența Sfântului Părinte, indică până la 300.000 de persoane.

În vederea pregătirii pentru desfășurarea acestui eveniment au fost pregătite zece cateheze, disponibile în librării și on-line. Cateheza introductivă, "Secretul Nazaretului", este dedicată stilului vieții familiale, iar celelalte sunt împărțite în trei teme majore: familia, munca și sărbătoarea.

Inițiativa unor astfel de întâlniri, organizate de Biserica Catolică o dată la trei ani, a aparținut fericitului Ioan Paul al II-lea, în anul 1994, la Roma. Ulterior, întâlnirea familiilor din anul 1997 a avut loc la Rio de Janeiro (Brazilia), în anul 2000 din nou la Roma, în anul 2003 la Manila (Filipine), la Valencia (Spania) în anul 2006, iar ultima întâlnire a avut loc în anul 2009 la Ciudad de Mexico (Mexic).

Anunțând participarea sa la cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor de la Milano, Benedict al XVI-lea se exprima astfel într-o scrisoare adresată cardinalului Dionigi Tettamanzi: "E necesar să fie promovată o reflecție și un angajament care să concilieze timpii de muncă și timpii familiei și să recupereze sensul adevărat al sărbătorii, mai ales al duminicii, Paștele săptămânal, ziua Domnului și ziua omului, ziua familiei, a comunității și solidarității".

În centrul atenției, reflecțiilor și rugăciunii stă tocmai ritmul de fiecare zi al vieții de familie, drept cale de realizat în cadrul societății și al lumii. Munca și sărbătoarea sunt modalități privilegiate prin care familia, leagăn al relațiilor între membrii ei, ocupă spațiul social al vieții și muncii, reușind să umanizeze timpul în atmosfera sărbătorii. Pe aceste linii majore se încearcă redescoperirea familiei ca "patrimoniu al umanității", pentru a readuce familia în centrul atenției, nu doar a Bisericii, ci a întregii societăți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat