Bucuria pascală mariană
Religia, înțeleasă ca legătură între cer și pământeni, înseamnă, de fapt, bucurie.
"Când a venit împlinirea timpului", trimisul ceresc, arhanghelul Gabriel, a spus Fecioarei din Nazaret, Maria, aleasa lui Dumnezeu, zămislită fără pată: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine" (Lc 1,28). A fost preludiul întrupării Fiului lui Dumnezeu, cuvântul veșnic, care "s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14).
La nașterea lui Isus, îngerii anunță păstorilor din împrejurimile Betleemului: "Vă vestim bucurie mare care va fi pentru tot poporul" (Lc 2,10).
După activitatea sa de evanghelizare, confirmată cu multitudinea de semne divine în favoarea celor năpăstuiți, înainte de a-și da viața din iubire pentru răscumpărarea neamului omenesc din robia păcatului, intrând în Ierusalim, Isus este ovaționat de mulțimile care mergeau împreună cu el, strigând: "Osana! Fiul lui David!" (Mt 21,9). Așadar, pământenii, la rândul lor, salută pe cel venit din cer, tot cu imperativul: Bucură-te!
Reținem acest salut reciproc dintre cer și pământ și îl actualizăm an de an, ca un ecou permanent, în timpul pascal, adresat mamei lui Isus Înviat, în rugăciunea: Bucură-te, regina cerului, aleluia! Căci acela pe care ai fost vrednică să-l porți, aleluia! A înviat precum a zis, aleluia! Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, aleluia! Bucură-te și te veselește, Fecioară Marie, aleluia! Căci Domnul a înviat, cu adevărat, aleluia! Dumnezeule, care ai binevoit să bucuri lumea prin învierea Fiului tău, Domnul nostru, Isus Cristos, fă-ne, te rugăm, ca prin Născătoarea lui, Fecioara Maria, să dobândim bucuriile vieții veșnice. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Astfel, bucuria pascală devine, implicit, bucurie mariană. Mama noastră, regina cerului și a pământului, răspunde la acest salut și la acela care răsună fără încetare, zi și noapte, prin rugăciunea minunată a rozariului. Ea ne va inunda sufletele cu bucuria și speranța care vor fi puterea noastră în parcurgerea cu succes a călătoriei spre Paștele veșnic, în Ierusalimul ceresc.
P.A.D.