Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Iuliana B (Roman). "Pot pleca cu un minor din țară fără să am acordul tatălui?"

În cazul în care aveți deja o hotărâre de încredințare a minorului obținută în baza dispozițiilor din vechiul Cod civil, nu aveți nevoie de acordul tatălui dat în formă autentică, hotărârea cu mențiunea definitivă și irevocabilă fiind suficientă (împreună cu pașaportul minorului). Dacă nu sunteți în posesia unei astfel de hotărâri, atunci va trebui să promovați o acțiune în baza dispozițiilor din noul Cod civil (art. 135 și art. 137) prin care să solicitați ca autoritatea părintească să fie exercitată în exclusivitate de dv. Dacă instanța de judecată va stabili ca autoritatea părintească să fie exercitată în exclusivitate de dv. nu veți avea nevoie de acordul tatălui minorului dat în formă autentică. De acest acord veți avea nevoie doar în situația în care instanța de judecată va stabili ca autoritatea părintească să fie exercitată în comun de către ambii părinți (adică se va stabili o custodie comună).

- Mihaela N. (Iași). "Care este cuantumul pensiei de întreținere în prezent și cum se stabilește?"

Potrivit art. 529 din noul Cod civil, "când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii. Cuantumul întreținerii datorate copiilor, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat". După noile modificări ale Codului civil, pensia de întreținere se execută în bani sau în natură. Astfel, conform art. 530 din Codul civil, "obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională. Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani. Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul lunar al celui care datorează întreținerea". Pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.

- Alexandru I. (Iași). "În anul 2006 am fost dat în judecată de către un nepot pentru dezbaterea unei moșteniri. Prin hotărârea pronunțată, instanța l-a obligat să-mi achite mai multe sume de bani cu titlu de sultă, iar o parte cu titlu de cheltuieli de judecată. Cum pot să recuperez banii obținuți prin hotărâre?".

Puteți să solicitați punerea în executare a hotărârii doar în termen de 3 ani de zile de la data la care hotărârea a rămas definitivă și irevocabilă, adică de la data la care a fost finalizată ultima cale de atac (dacă s-a declarat recurs), sau de la data la care a rămas definitivă hotărârea pronunțată de prima instanță (în situația în care nici o parte din proces nu a declarat recurs). În cazul în care au trecut mai mult de trei ani de la data la care hotărârea a rămas definitivă și irevocabilă, atunci executarea s-a prescris, adică nu mai puteți executa dispozitivul hotărârii. Dacă sunteți totuși în termenul de trei ani prevăzut de lege, trebuie să vă adresați instanței de fond cu o cerere prin care să solicitați investirea hotărârii cu titlu executoriu. Cu hotărârea investită, vă puteți adresa unui executor judecătoresc pentru recuperarea sumelor menționate în dispozitivul hotărârii.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat