Știri interne
Întâlnire ACA
Cea de-a patra întâlnire diecezană a adulților din Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași, reunind 273 de participanți din 20 de parohii, s-a desfășurat în ziua de 10 martie, la Tămășeni, cu tema: "Trăirea spirituală a Postului Mare". Au fost prezenți și preoții Iosif Dămătăr, asistent spiritual, Alois Moraru, care a prezentat pe larg tema întâlnirii, și pr. Marius Dumea, care a condus Calea crucii. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, la altar fiind alți 12 preoți. După momentul cultural religios, Adriana Ianuș, președinte AC, și Viorica Spătaru, responsabil ACA, au înmânat parohiilor diplome de participare, "pentru împlinirea a 15 ani de activitate AC Adulți", iar tuturor participanților câte un dar simbolic: "piatra recunoștinței".
Marș pentru viață
"Marșul pentru viață" este un eveniment care se desfășoară anual, concomitent, în mai multe orașe din România, în preajma sărbătorii Buna-Vestire și este organizat de asociații ale societății civile care compun mișcarea Provita. Scopul este afirmarea dreptului la viață pentru toate ființele umane începând cu momentul concepției și totodată susținerea familiei tradiționale și a valorilor acesteia, temelia unei societăți solide și sănătoase. Anul acesta marșul s-a desfășurat în ziua de 24 martie în 20 de localități, conform sitului marsulpentruviata.ro. La Iași, organizatori au fost Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația "Primul Pas" împreună cu Fundația "Solidaritate și Speranță".
Experiență misionară
Iulian Jitaru din Bacău va face o experiență misionară în cadrul Comunității Puncte-Inimă din Ecuador (în Isla Trinitaria - Guayquil), timp de cel puțin 14 luni. În cadrul unei Liturghii celebrate duminică, 4 martie, de pr. Marius Dumea și pr. Lucian Dumea, OFMCap., în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, Iulian Jitaru a primit din partea sr. Alix, responsabila Mișcării Puncte-Inimă din România, rozariul misionar și mandatul misionar. Mișcarea (www.heartshome.org) a fost fondată în anul 1990 de către părintele Thierry de Roucy, fiind o mișcare catolică de compasiune și de mângâiere pentru copiii și persoanele cele mai neglijate.
Cursuri
În luna martie au fost mai multe întâlniri de formare: curs diecezan de formare pentru 55 de responsabili ai Acțiunii Catolice a Copiilor, cu tema: "Plini de recunoștință, cu o angajare reînnoită" (Luncani, 2-4 martie); zi de formare pe laturi în cadrul Acțiunii Catolice a Tinerilor la Pașcani, cu 25 de participanți din 10 parohii (4 martie); curs de formare pentru postulanți la Traian, cu tema "Vocația, sens, provocare și dificultate" (9-11 martie); exerciții spirituale pentru persoanele consacrate (Traian, 19-25 martie); curs de formare pentru postulanți la Traian, cu tema "Realitatea noastră psihologică: familia și biografia personală" (30 martie - 1 aprilie).
Prezentare de carte
Cartea Vechiul Testament. Vol. 1: Pentateuhul (primele cinci cărți: Geneză, Exod, Levitic, Numeri și Deuteronom) în traducerea făcută de preoții Alois Bulai și Eduard Patrașcu (Editura "Sapientia") a fost prezentată publicului la Iași, la 29 ianuarie, întâi la catedrala nouă, în prezența celor doi episcopi ai Diecezei de Iași, în Parohia "Sfânta Tereza", în aceeași zi, apoi la Bacău "Sfântul Nicolae", la 26 februarie, și la Sagna, la 11 martie. Pentateuhul este primul volum din cele șapte preconizate pentru traducerea întregului Vechi Testament.
Istoria franciscanilor
Sfântul Francisc din Assisi și franciscanii din România - Provincia Franciscană Conventuală "Sfântul Iosif" este titlul cărții scrise de pr. Antonel-Aurel Ilieș și lansată la 19 martie la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în prezența mai multor frați ai Provinciei Franciscane din România. În cele 502 pagini reunite în 15 capitole, lucrarea îl prezintă pe fondatorul ordinului, sfântul Francisc din Assisi, istoria misiunilor franciscane pe meleagurile românești, activitatea literară și publicistică, înființarea Provinciei "Sfântul Iosif", instituțiile de învățământ, frații misionari franciscani, operele sociale și educaționale, mișcările dedicate laicilor, multe alte aspecte din istoria contemporană a franciscanilor din România.
Ce faci cu 2%
Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară o campanie de informare asupra prevederii privind direcționarea procentului de 2% din impozitul pe venit, stabilită în Codul Fiscal, către o organizație nonprofit, așa cum este Caritas: 1. Obțineți Formularul 230 (pentru cei cu venituri doar din salarii) sau Declarația 200 (pentru cei cu venituri din surse alternative) de la Administrația Fiscală sau de la Centrul Diecezan Caritas Iași; 2. Completați formularul cu datele personale, cu datele de identificare ale Centrul Diecezan Caritas Iași - cod fiscal 4488681, cont bancar RO36 BRDE240SV08119112400; 3. Depuneți formularul sau trimiteți-l recomandat prin poștă ori la adresa Centrul Diecezan Caritas Iași, str. Sărărie, 134, 700116-Iași, sau la Direcția Finanțelor Publice din localitatea de domiciliu, până la 25 mai. Pentru informații suplimentare: Mădălina Clopoțel (tel. 0232/210085 și 0746/010129), e-mail: contact@caritas-iasi.ro sau www.caritas-iasi.ro.
Studii muzicale
Institutul Ecumenic de Muzică Sacră din București organizează înscrieri pentru anul academic 2012-2013. Înscrierea se efectuează prin completarea unei fișe de înscriere disponibilă la Institutul Teologic Romano-Catolic, str. G-ral Berthelot nr. 19, sector 1, București, etaj 1, fișă care se va prezenta în secretariat până la 20 septembrie. Alte informații privind actele necesare la dosar se află pe situl www.iems.ro, persoana de contact fiind sr. Carmen Petcu, CJ, tel. 0732/757320.
Exerciții spirituale
Familia Iubirii Milostive organizează un curs de exerciții spirituale pentru tineri cu tema "Fericirile", în perioada 10 aprilie - 13 aprilie. Acestea se vor desfășura în casa surorilor din Barticești. Tinerii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 15-30 ani. Înscrierile se fac până la data de 7 aprilie, la sr. Cecilia Rădăvoi (tel. 0731/349290). Casa "Maica Speranța" are adresa: Com. Botești, 617091- Barticești, jud. Neamț; tel.+fax 0233/781440; e-mail: speranza@easynet.ro și madresperanta@yahoo.com.
Colecta pentru sinistrați
În spirit de fraternitate umană și creștină, duminică, 19 februarie, în toate bisericile din Dieceza de Iași s-a strâns o colectă destinată ajutorării persoanelor afectate de marile zăpezi care s-au abătut la începutul acestui an asupra mai multor localități din România. S-au adunat 171.917 lei. Suma a fost pusă la dispoziția Centrului Diecezan Caritas Iași, care o va gestiona în funcție de necesitățile de la fața locului. PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă mulțumesc tuturor celor care au contribuit pentru ajutorarea celor în suferință.
Numiri și transferuri
Prin decrete episcopale, Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit pe pr. Petrică Dăncuț - paroh la Slănic Moldova "Adormirea Maicii Domnului", iar pe pr. Iosif Bălteanu - vicar la Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul", ambele decrete începând cu 19 martie. Luarea în posesie canonică a parohiei s-a făcut la 25 martie.
Pe scurt
- 18 februarie: Concursul "Marele Bingo" la Iugani și Buhonca, organizat de Iosefinii lui Murialdo
- 19 februarie: Primirea mandatului de ministrant de către 21 de copii din Parohia Lespezi, la sfânta Liturghie prezidată de pr. Andrei Cocianga, responsabil diecezan cu Oficiul pentru Vocații
- 24-26 februarie: A patra ediție a Festivalului Național "Ziua Gândului" la Bacău, cu participarea a 125 de cercetași
- 3 martie: Zi de reculegere pentru cercetași din Pildești și Adjudeni găzduită de cercetașii din Hălăucești
- 3 martie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine din țară, la Iași, cu tema "A păstra cuvântul - a ne reforma - a ne deschide"
- 5 martie: Masa rotundă a fraților studenți din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman cu tema "Aspecte filozofico-teologice: Credință și rațiune. Familia"
- 10 martie: Olimpiada la religie romano-catolică, faza județeană, pentru clasele V-XII, la Bacău
- 10 martie: Zi de reculegere pentru 32 de tineri din Parohia Bacău "Fericitul Ieremia", la Luncani, însoțiți de pr. Marius Ilieș
- 11 martie: Manifestări culturale și religioase de Ziua Mamei în parohiile: Bacău "Sfânta Cruce", Huși "Sfântul Anton", Iași "Sfânta Tereza", Moinești, Pildești și Valea Mică
- 11 martie: Conferirea ministerului minor al acolitatului fraților studenți din anul IV de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, Liturghia fiind prezidată de pr. Emilian Cătălin
- 15 martie: Simpozionul internațional "Bonaventura și I. Duns Scotus, între interpretare și actualitate", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 18 martie: În cadrul misiunilor populare de la Butea a fost lansat situl www.parohiabutea.ro
- 19 martie: Instituirea ca lectori a studenților din anul IV și, respectiv, ca acoliți a studenților din anul V la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel
- 31 martie: Calea crucii pe dealul Ciciola din Valea Mare, organizată de Asociația Kolping Moldova
- 2-4 aprilie: Olimpiada de religie romano-catolică, faza națională, pentru clasele IX-XII, la Cluj-Napoca
- 5 aprilie: Liturghia crismei în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.