Culorile bucuriei: Bucuria vieții care triumfă
Sărbătoarea Paștelui este prin excelență o sărbătoare a bucuriei. Cine ar putea să exprime în cuvinte bucuria care inundă sufletul Mariei Magdalena când în grădină îl întâlnește pe Cristos cel Înviat? Cum poate fi descrisă bucuria lui Petru și a lui Ioan, care cu sufletul la gură aleargă la mormânt speriați că un alt lucru rău s-a întâmplat, dar care descoperă realitatea măreață a învierii lui Cristos? Ce mare bucurie au trăit cei doi ucenici, care pe drumul spre Emaus îl întâlnesc pe însuși Isus cel viu! Atât Maria Magdalena, cât și apostolii și ucenicii lui Cristos, în momentul în care înțeleg ce s-a întâmplat exaltă de bucurie și vestesc tuturor această mare minune! Dacă au ezitat să creadă că Isus a înviat, era tocmai pentru că ar fi fost prea frumos să fie adevărat! Bucuria pe care Cristos o rezervă ucenicilor săi depășește orice așteptare și orice închipuire! "Nu este aici!" "De ce îl căutați pe Cel Viu printre cei morți?" "Pace vouă!" "Nu vă temeți!" Toate aceste cuvinte deschid spre o nouă realitate, spre o nouă viață, spre o nouă aventură!
Evanghelia evidențiază faptul că întâlnirea femeilor și a apostolilor cu Cristos cel Înviat este marcată de bucurie, chiar dacă teama încă nu dispăruse. Evanghelistul Luca notează că Isus, după ce arată apostolilor rănile mâinilor și picioarelor, le cere ceva de mâncare pentru a le demonstra că nu este o stafie. Apostolii, de bucurie și uimire, încă nu credeau. Și evanghelistul Ioan scrie că "discipolii s-au bucurat când l-au văzut pe Domnul". Însuși Cristos cel Înviat, notează evanghelistul Matei, arătându-se femeilor venite la mormânt, le îndeamnă: "Bucurați-vă!"
Dacă sărbătoarea Paștelui nu este trăită cu bucurie, nu este o adevărată sărbătoare a învierii! Victoria lui Cristos asupra morții, a răului, a întunericului și a păcatului este o victorie care se realizează și în viața ta! Nu este triumf abstract sau de imagine! Cristos vrea să învingă tristețea, temerile, rătăcirile, îngrijorările tale! Dorește să înlăture piatra din fața mormântului vieții tale. Acea piatră care te împiedică să fii liber, să fii tu însuți, să fii plin de viață! Dar ca să se întâmple lucrul acesta trebuie să te îndrepți către el, să îl cauți, să îl dorești în viața ta convins fiind că numai el îți poate oferi viața adevărată! "L-au luat pe Domnul meu și nu știu unde l-au pus!" spune agitată Maria Magdalena și îl caută cu insistență, pentru că dorește să îl întâlnească, deși era mort! Această căutare trebuie să caracterizeze viața ta și să alimenteze dorința de a-l întâlni în familie, la școală, pe stradă, în momentele de distracție... Cine caută, găsește! Apostolii, fără a înțelege ce se întâmplă, sunt vizitați de Cristos! Cu atât mai mult el va vizita pe cel care îl caută, convins fiind că este viu. "Fericiți cei care cred fără să fi văzut!" Atunci când îl vei primi cu adevărat în viața ta, el va transforma toate "apusurile" tale în "răsărituri"!
Papa Paul al VI-lea, spunea în ziua de 14 aprilie 1974: "Lumii întregi, fie că ne acordă atenție, fie că are urechi surde, noi îi strigăm bucuria noastră: Cristos a înviat! Da, el este viu! Piatra de pe mormânt a fost dată la o parte! Va fi înlăturată și piatra de pe mormântul nostru. Iată bucuria noastră! O bucurie fără limite, care nu poate fi comparată cu nimic! Fiți bucuroși de acest imn pascal al vieții, al vieții care nu moare, al vieții luminate de o nouă speranță!"
Această bucurie să inunde și sufletul tău și al celor dragi ai tăi! Cristos a înviat! Adevărat a înviat!
Pr. Felix Roca