De atunci este mereu Paști...
Întorcându-mă acasă după o zi foarte stresantă de muncă, aveam să primesc vestea vieții mele: soția era bolnavă de cancer! Se întâmpla cu mai bine de un an în urmă. Într-o secundă mi-a trecut oboseala, mi-a trecut stresul, am devenit la rândul meu palid și era cât pe ce să cad. Soția mea să aibă cancer!? De ce tocmai ea?
Mărturisesc că până în acea zi nu am știut în mod concret ce înseamnă să ai pe cineva aproape, care să te iubească. Pentru mine era un lucru normal să fiu căsătorit, să am o familie, să am copii, să lucrez pentru familia mea, într-un cuvânt, să mă realizez ca om și mai ales ca bărbat. Soția trebuia să-mi facă mâncare, să țină casa curată, să aibă grijă de copii și, dacă era posibil, să nu vorbească prea mult. Cel puțin așa gândeam eu că trebuie să fie o familie!
În ziua în care soția mi-a spus că e bolnavă, în mintea mea s-a "năruit" totul. Idealurile mele, de ce nu, pretențiile mele de bărbat, orgoliul meu, într-o fracțiune de secundă, toate s-au spulberat. Fără să-mi dau seama, mi-am luat soția de mână și i-am zis: "O să fie bine! Dumnezeu va avea grijă să fie bine!".
Era pentru prima dată când vorbeam de Dumnezeu în relația dintre noi. Mi-a ieșit din gură fără să mă gândesc prea mult. Iar ea, la rândul ei, m-a strâns în brațe și mi-a zis: "Da, o să fie bine, o să fie bine dacă îmi vei sta aproape. Nu e imposibil! Voi lupta și sper să învingem!".
Aveam să-mi dau seama de gravitatea bolii abia mai târziu. Chiar de-a doua zi am început investigațiile necesare și nu după mult timp s-a ajuns la chimioterapie. Era singurul tratament care putea stârpi cancerul din rădăcină. Depindea însă de mulți factori, iar unul dintre cei mai importanți era să mă simtă pe mine aproape. Iar eu mi-am "jucat" foarte bine rolul!
A fost timpul prin excelență binecuvântat al căsătoriei noastre. Am început să ne comportăm ca doi copii, dar nu pentru că făceam lucruri copilărești, ci pentru că ne încredeam mult mai mult unul în celălalt.
Cum îmi devenise deodată dragă! Parcă mai ieri o descoperisem și o cerusem în căsătorie, iar acum..., tot restul vieții, eu... ce aveam să fac?! Pe lângă "gelozia" pentru Dumnezeu, începusem să mă și răzvrătesc. Nu era posibil! Nu puteam să accept că într-o zi aveam să rămân singur! Dar oare, cine nu ar fi gândit ca mine, dacă ar fi trecut printr-o astfel de situație?
În tot acest timp, soția urma terapia impusă de medic. O vedeam senină, încrezătoare și asta mă determina și pe mine să sper alături de ea că, așa cum îi spusesem la început, totul va fi bine. Și chiar dacă în mine însumi erau o mie și una de întrebări, în afară, în prezența ei, încercam să fiu plin de speranță, s-o încurajez, să-i arăt că-i sunt aproape. Iar efortul nostru a dat roade...
La capătul tratamentului de chimioterapie, medicul, satisfăcut, ne-a chemat pe amândoi și ne-a felicitat, spunând: "Ați învins! Ați învins o boală necruțătoare, iar meritul este în egală măsură al amândurora!"
"În egală măsură al amândurora!" Aceasta îmi confirma că efortul meu de a înțelege situația nu a fost în zadar. Și vreau să vă mărturisesc, niciodată nu am iubit-o mai mult pe soția mea ca în acea perioadă; nici până atunci și nici de atunci, dar am învățat un lucru, și anume că fără ea viața mea nu ar fi completă. De aceea mi-a trimis-o Dumnezeu în viața mea, să ne completăm reciproc, iar vindecarea ei a fost pentru mine ca o "Înviere". De atunci, în viața noastră de familie mereu este Paști (Alexandru).
Pagină realizată de pr. Felician Tiba