Pontmain
În nord-estul Franței, la granița dintre Normandia și Bretagne, în Dieceza de Laval, întâlnim unul dintre marile sanctuare ale Franței: Pontmain. Istoria de la Pontmain începe la 17 ianuarie 1871, pe timpul când Franța era în război cu Prusia. Mai concret, iarna dintre anii 1870 și 1871 a fost una teribilă pentru Franța. La 19 iulie 1870, Napoleon al III-lea a declarat război Prusiei, dar a capitulat la 2 septembrie. Parisul era deja ocupat, iar armatele înaintau spre vest. În seara de 17 ianuarie 1871, generalul german Von Schmidt spunea: "În acest moment trupele mele sunt la Laval". Pontmain era la doar 50 de km de Laval, și tocmai de aceea lumea de aici era sub teroarea războiului.
În septembrie 1870, parohul din Pontmain a pregătit, pentru plecare în război, 23 de bărbați: a celebrat o Liturghie pentru ei, i-a binecuvântat și i-a consacrat sfintei Fecioare. Deși trecuseră multe luni de la plecarea lor, despre mulți nu s-au mai primit vești. La plecarea soldaților a cerut credincioșilor săi să vină în fiecare zi la sfânta Liturghie pentru a se ruga pentru pace și pentru soldații Franței. Așa se face că parohia din Pontmain a devenit o adevărată comunitate de rugăciune. S-au remarcat copiii, care se rugau pentru părinții și frații plecați în război. Merită atenție doi frați Barbedette.
În seara de 15 ianuarie, după vecernie, nimeni parcă nu mai avea curajul să intoneze obișnuitul cântec "Maică a speranței". Dar părintele paroh Guérin a găsit puterea de a-i încuraja și de a-i întări pe credincioși în încrederea lor față de Maica Domnului.
La 17 ianuarie, dimineață, s-a celebrat Liturghia, Calea crucii, iar la școală călugărițele s-au rugau pentru pace și pentru armata Franței.
În noaptea de 17 spre 18 ianuarie, prințul Frédéric-Charles anunța terminarea războiului în favoarea Franței.
În aceeași noapte, timp de trei ore, patru copii, Eugene și Joseph Barbedette, Françoise Richer și Jeanne-Marie Lebossé, o văd pe Maica Domnului, care luminează întreg satul lor. Maria apare îmbrăcată într-o rochie lungă albastră, ornată cu stele, pe cap purtând un voal negru și o coroană, și le zâmbește copiilor. Lângă copii se adună lume multă, împreună cu parohul. La sosirea parohului, Maria este înconjurată cu un voal albastru, cu patru lumânări și o cruce roșie la piept. Când au început să cânte "Maică a speranței", Maria mișca degetele în ritmul cântării. Apoi Fecioara a luat o cruce roșie în mână, iar la sfârșit i-au apărut două cruci albe pe umeri. Mesajul prezentat copiilor este: "Rugați-vă, copiii mei! În scurt timp, Dumnezeu vă va asculta. Fiul meu se lasă înduplecat".
Cât despre copiii vizionari, Eugene Barbedette (1858-1927) a devenit preot în anul 1883; Joseph Barbedette (1860-1930) a fost hirotonit preot în anul 1884; Françoise Richer (1861-1915) a fost institutoare în mai multe școli, iar spre sfârșitul vieții guvernantă la preotul Eugene Barbedette; Jeanne-Marie Lebossé (1861-1933) a devenit călugăriță la Surorile "Sfânta Familie" din Bordeaux.
Biserica Notre-Dame din Pontmain, în stil neogotic, a fost ridicată în jurul anului 1900, în apropierea locului aparițiilor. Cele două turnuri, care adăpostesc 39 de clopote, se pot vedea de la zece kilometri distanță. La 24 septembrie 1908, în prezența a șase episcopi, 600 de preoți și 15.000 de pelerini, a primit titlul de bazilică.
În anul 1946, când s-au împlinit 75 de ani de la apariții, ceremoniile au fost prezidate de nunțiul apostolic Angelo Roncalli, viitorul papă Ioan al XXIII-lea.
Pelerinul care vine la Pontmain va fi întâmpinat, la intrarea în biserică, de Capela Luminilor, unde este amplasat un mozaic (25 m2), care prezintă imaginea viziunii. Această capelă este deschisă permanent, noapte și zi.
Pr. Iosif Dorcu