Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu cardinalul Ennio Antonelli

Familie, devino ceea ce ești!

Biserica dorește să susțină și să ajute familiile, astfel încât să-și împlinească vocația unică în societate. Familia este locul unde se învață iubirea dezinteresată, solidară, unde capătă semnificație raporturile umane. Cu aceste intenții s-a pregătit Consiliul Pontifical pentru Familie să celebreze Adunarea plenară, la Roma, între 29 noiembrie și 1 decembrie 2011, în timpul căreia s-a discutat și despre cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care va avea loc la Milano, în 2012, între 30 mai și 3 iunie. Adunarea plenară a departamentului vatican pentru familie a fost, de asemenea, o ocazie pentru a actualiza aspectele orientative ale exortației apostolice Familiaris consortio, documentul lui Ioan Paul al II-lea privind familia, de la publicarea căruia s-au împlinit 30 de ani, împlinindu-se, de asemenea, și trei decenii de la fondarea Consiliului Pontifical pentru Familie. Cu bine cunoscutul îndemn: "Familie, devino ceea ce ești!", documentul Familiaris consortio rămâne fundamental în privința rolului familiei în Biserica și în societatea contemporană. Asupra acestor teme și a originalității documentului Familiaris consortio a vorbit cardinalul Ennio Antonelli, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, intervievat de Pietro Cocco de la Radio Vatican.

- În ce constă originalitatea exortației apostolice Familiaris consortio?

Originalitatea documentului constă în mai multe aspecte, atât în plan doctrinar cât și în plan pastoral. În plan doctrinar trebuie amintită mai ales convingerea că familia reprezintă o imagine deosebit de semnificativă, deosebit de expresivă a lui Dumnezeu, a Preasfintei Treimi, și că o familie reușită din punct de vedere uman și, cu atât mai mult familia creștină, reprezintă o participare la viața lui Dumnezeu. Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt reprezintă comuniunea perfectă de persoane, iar vocația familiei, în mod simplu a familiei umane, este de a trăi iubirea ca dar, de a trăi iubirea ca o comuniune, pentru a deveni imagine a lui Dumnezeu pe pământ, o revelație a lui Dumnezeu pe pământ. Și acest aspect aparține deja tuturor familiilor, dar, desigur, sacramentul Căsătoriei, sacrament al noii alianțe, l-a perfecționat.

- În ziua de azi, modelul familial este perceput mai mult ca o idee a Bisericii, ca și cum ar fi doar un model religios...

Familia pe care o propune Biserica este uniunea stabilă dintre un bărbat și o femeie, care sunt deschiși către noua viață, deschiși fiilor și acest tip de familie nu este prezent doar în creștinism, ci în toate culturile. Este necesară promovarea, mai ales a familiilor exemplare, în fiecare parohie, în cadrul mișcărilor, asociațiilor, așa încât persoanele să vadă că uniunea în cadrul căsătoriei așa cum o propune Biserica este o căsătorie frumoasă, o viață frumoasă, aducătoare de bucurie - desigur unită sacrificiilor - pentru că nimic din ceea ce este frumos nu se obține fără sacrificii.

- Familiaris consortio subliniază importanța asociațiilor familiale care au un rol deosebit în cadrul societății...

Un aspect fundamental și necesar este ca familiile să se întâlnească, să-și împărtășească experiența, să realizeze rețele de prietenie, de spiritualitate, de ajutor reciproc concret, dar și de sărbătoare și veselie. Este important să se trăiască experiența concretă nu doar a familiei, ci a "familiei familiilor" împreună. Apoi, sunt asociațiile, iar pastorala familiilor ar trebui să încurajeze aderarea la acestea, tocmai pentru că drepturile familiei pot fi apărate când acestea sunt unite, când acestea sunt împreună.

* * *

"Deoarece, conform planului divin, este constituită ca o "comunitate intimă de viață și de iubire" (GS 48), familia are misiunea de a deveni din ce în ce mai mult ceea ce este, adică o comunitate de viață și iubire, într-o tensiune care, la fel ca pentru orice realitate creată și mântuită, își va afla împlinirea în împărăția lui Dumnezeu". (Familiaris consortio, 17)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat