Codul paulin al familiei (III)
Cât privește rodul simbiozei soț și soție, copiii, acestora li se cere să asculte de părinți, cu aceeași precizare, în Domnul, căci așa este drept, pentru că însuși Dumnezeu o cere: "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mult pe pământ" (Ex 20,12; reluare în Mt 5,4).
Ca un excelent pedagog, în timp ce copiilor le cere maximum de respect, nu-i scapă din vedere nici pe părinți, apelând la tactul lor înțelept, delicat: "Voi, părinților, nu-i provocați pe copiii voștri la mânie" (exasperare, prin sâcâire nesăbuită), ci creșteți-i în disciplina și învățătura Domnului" (Ef 6,4).
Drept corolar la codul paulin al familiei, versetele 5-9 din același capitol, al șaselea, sfântul Paul oferă îndrumări creștine privind relațiile dintre angajați și patroni (servitori și stăpâni).
În concepția creștină, servitorii sunt considerați ca făcând parte din familie, familiares, datorită aportului în favoarea binelui comun al acesteia; ca atare, aceleași motive superioare vor să orienteze relațiile celor vizați: servitorilor, ascultați de stăpânii voștri temporali, cu teamă și respect, în sinceritatea inimii, ca de Cristos..., "știind că veți primi răsplată de la Domnul pentru binele pe care îl faceți" (vv. 5-8). Răsplata adevărată, așadar, este de la Domnul, salariul social fiind doar o modalitate echilibrată de asigurare a traiului pământesc.
La fel ca și părinților, stăpânului i se atrage atenția să renunțe la mijloacele forte, precum amenințările, "știind că Domnul, și al lor și al vostru, este în ceruri, și la el nu este părtinire" (v. 9).
Știind că Scriptura este inspirată de Duhul Sfânt, acceptând și aplicând minicodul paulin al familiei, putem să întrevedem o învigorare reală a acesteia, și ipso facto a societății.
P.A.D.