Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspudnem cititorilor

* Erica Tiron (Galați). "Vreau să vă spun că mi se întâmplă uneori să citesc revista "Lumina creștinului" cu întârziere, dar nu rămâne necitită din scoarță în scoarță. Așa s-a întâmplat la concursul din luna septembrie. Particip la concurs nu pentru premiu, ci pentru a fi alături de cei care citesc și împărtășesc cele aflate în revistă și îmi doresc să fim cât mai mulți. Așadar, în luna iulie arheologul Francesco D. Andria a declarat pentru "L'Osservatore romano" că a găsit în sfârșit sub dărâmăturile unei biserici în orașul Pamukkale în sud-vestul Turciei mormântul sfântului apostol Filip. La 29 septembrie 2011 s-au împlinit 125 de ani de la deschiderea Seminarului teologic "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași. Cu aprobarea papei Leon al XIII-lea, episcopul tinerei Dieceze de Iași, Nicolae Iosif Camilli a reușit să deschidă seminarul, pentru ca poporul să aibă parte de păstori băștinași, să cunoască limba, cultura, obiceiurile locale. În acest context, bunul nostru păstor, episcopul Petru Gherghel a declarat anul academic 2011-2012 An Jubiliar al Seminarului. Pace și bine!"

Vă mulțumim pentru că v-ați propus să fiți alături de cei care citesc.

* T.D. (e-mail). "Am primit noul exemplar al revistei «De la Răsărit până la Apus». Vă mulțumesc! Primele impresii? Ce să vă spun? Pentru mine, revista aceasta a însemnat mult, mult mai mult decât o simplă lectură. A fost un exercițiu spiritual de fiecare zi. Primele două pagini, cu introducerea în tematica biblică a zilei, iar următoarele două pagini, cu comentarii și rugăciuni inspirate de aceasta. După ce ați introdus Tema lunii, revista m-a atras și mai mult, pentru că ideea aceasta i-a întregit conturul identitar de "curs condensat de catehizare zilnică". Din această perspectivă, am apreciat mult faptul că temele lunii au fost întotdeauna bine alese, în principal pentru un laic. În plus, Meditează și Reflectează> (cărora li se adaugă fericit Trăiește și Roagă-te) au fost două rubrici cu comentarii foarte bine scrise, atractive prin conținut și pline de învățăminte. Acum însă observ o tendință de diluare exact a acestei părți din sumarul zilnic, de care eu m-am legat foarte mult. Probabil, este efectul unor semnale primite de la cititori - mai puțin dornici sau pregătiți să citească texte destul de grele, uneori. Se vede clar că structura actuală insistă pe partea liturgică, ceea ce nu este, în principiu, un lucru nelalocul lui. Dar, în opinia mea, revista va pierde din "greutate", dacă se renunță la comentarii în genul celor care au apărut în structura veche".

Apreciem mult cele scrise cu privire la publicația "De la Răsărit până la Apus". În principiu suntem de acord cu dv. Publicația era o traducere a celei similare din Padova. În ultimul timp, cei de acolo au schimbat redactorii și odată cu aceasta și structura revistei, textele devenind pentru mulți utilizatori din România tot mai îndepărtate de ambientul liturgic. Întrucât mulți au lăsat să se înțeleagă că doresc texte mai apropiate de Liturghia zilei, pentru a o înțelege și a o trăi mai profund, s-a adoptat structura broșurii pe care ați primit-o. Oricum, va mai trece un timp până se va așeza mai bine. În

acest timp, în funcție de solicitările primite, broșura se mai poate îmbunătăți. În același timp suntem atenți și la ce se întâmplă cu publicația din Italia. Este posibil ca eventuale modificări folositoare cititorilor din România să le preluăm. Mulțumindu-vă pentru opinii și pentru faptul că, în ciuda schimbărilor, n-ați abandonat publicația, vă dorim binecuvântare de la Domnul! Așteptăm sugestii și din partea alor cititori. Ne-am bucura dacă ne-ar scrie (prin e-mail: editor@ercis.ro sau prin poștă) și ne-ar spune dacă sunt utile noile schimbări și ce anume s-ar mai putea face.

* Ioan B. (Bacău). "Am citit cu multă bucurie vestea că avem un cardinal din România. Aș fi interesat, pentru că nu prea am găsit nicăieri, câți greco-catolici sunt în țară și dacă li s-au mai dat bisericile înapoi?".

Într-adevăr, ridicarea Preafericitului Lucian Mureșan la demnitatea de cardinal este "un dar pentru Biserica Catolică și un semn de întărire în credință pentru fiii ei". Biserica Greco-Catolică a trecut prin mari încercări. În anul 1948 a fost scoasă în afara legii. Existau atunci 1,8 milioane de credincioși, 2.500 de biserici cu 1.700 de preoți. Casele parohiale și bisericile au fost luate de stat și date Bisericii Ortodoxe. Episcopii și o mare parte dintre preoți au fost închiși. În anul 2002, conform recensământului, s-au declarat greco-catolici 191.556 de persoane. Oficial, reprezentanții Bisericii vorbesc de peste 400.000 de greco-catolici. După anul 1989 au fost retrocedate aproape 150 de biserici. Pentru altele "se dialoghează" sau se fac procese.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat