- În apararea sanatatii - |
Temperaturile scăzute și circulația sangvină periferică
Chiar și sănătos fiind, când afară este frig, organismul își micșorează debitul de sânge, ceea ce face ca zonele periferice să răcească repede pentru că alimentarea cu sânge se produce cu precădere spre organele cu funcții importante: inima, creierul, rinichii. Dacă ești și afectat de o insuficiență circulatorie periferică lucrurile stau și mai rău.
Cum circulă sângele?
Transportul sângelui în organism se realizează pe acele "șosele" numite vene și artere, asigurându-se oxigenarea celulelor și eliminarea dioxidului de carbon. Sângele pleacă de la inimă cu viteză și presiune mare, dar pe măsură ce străbate "șoselele", acestea se îngustează, frecarea cu pereții vaselor de sânge e mai mare așa încât presiunea sângelui și viteza lui de circulație scad, permițând schimbul de elemente nutritive și de gaze dintre sânge și țesuturi. Dacă vasele sunt obstruate (cu depuneri) sau prea dilatate (subțiate) sângele stagnează ducând la insuficiența circulatorie.
Cauze frecvente
- hipotiroidismul (defectarea glandei tiroide);
- bolile cardiace, presiunea și viteza de circulație ale sângelui sunt scăzute încă de la plecare, astfel încât în periferie circulația sângelui e aproape inexistentă;
- ateroscleroza, pe pereții vaselor se depune colesterol, făcându-i rigizi și îngustându-i, ceea ce înseamnă un flux de sânge scăzut;
- diabetul, afectează vasele capilare, făcând insuficientă irigarea în periferie;
- sindromul Raynaud, o afecțiune caracterizată printr-o contracție a vaselor de sânge din periferie;
- fumatul, produce vasoconstricție, îngustând vasele de sânge și scăzând astfel circulația sangvină.
Simptome: cel mai vizibil este cel de mâini și picioare reci chiar și când afară sau în casă este cald. Pe măsură ce boala avansează, apar furnicăturile, amorțelile, chiar durerea, ducând la disconfort continuu. Mâinile și picioarele capătă o culoare cianotică, violet-albăstruie. De cele mai multe ori, chiar în fază incipientă, insuficienta irigare a vaselor periferice determină dureri de cap matinale, insomnii, amețeli, tulburări de memorie, tulburări de vedere, randament intelectual scăzut, probleme digestive (în sensul unei digestii lente).
Cum se poate contracara?
1) În primul rând o vizită la medic pentru stabilirea cauzei și tratarea acesteia.
2) O bună hidratare și o dietă bogată în fructe și legume pentru a asigura doza zilnică necesară de vitamine, magneziu și potasiu.
3) Una dintre cele mai eficiente măsuri pe care o puteți lua este asigurarea unei temperaturi potrivite pentru extremități și pentru întregul corp.
Pentru a încălzi extremitățile și pentru a pune sângele periferic în mișcare nu este neapărat necesar să aplicați căldură directă pe părțile afectate, ci încălziți partea din trunchi care este străbătută de aceiași nervi și vase de sânge ca zona respectivă.
Tratamente naturiste care îmbunătățesc circulația periferică
Vom începe tratamentul cu câteva remedii care încălzesc organismul și extremitățile. Un prim exemplu îl constituie băile calde cu făină de muștar și băile fierbinți cu infuzie de rozmarin. Acestea sunt extrem de utile mai ales în cazurile în care aveți picioarele reci.
Rozmarinul se mai poate utiliza și pentru un masaj stimulant care intensifică circulația de la mâini și picioare. Puneți câte trei picături de ulei de rozmarin și de ulei de piper negru în 1 lingură de ulei cald de migdale sau de măsline, masați cu preparatul obținut mâinile, brațele, gambele și labele picioarelor.
Dacă vă simțiți picioarele obosite cel mai indicat este să faceți o baie caldă cu apă cu sare sau o baie cu un decoct de pelin sau mentă.
Dr. Doina Lucia Amza, medic primar