Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Alături de bolnavi
"Ridică-te și du-te; credința ta te-a vindecat" (Lc 17:19) a fost tema mesajului papei Benedict al XVI-lea cu ocazia celei de-a XX-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie). Referindu-se la această zi, arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, președintele Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, a precizat pentru Radio Vatican: "Ziua Mondială a Bolnavului a fost înființată de fericitul Ioan Paul al II-lea în anul 1992. Are ca finalitate «sensibilizarea poporului lui Dumnezeu și, prin urmare, a multiplelor instituții sanitare catolice și a societății civile, cu privire la necesitatea de a asigura cea mai bună asistență pentru cei bolnavi»". În anul 2013, această zi va fi sărbătorită în mod solemn "la Altötting, în Germania" și "va avea în centru figura bunului samaritean".

Darul chemării
Familiile sunt comunități de viață și de iubire, spațiu în care se redescoperă frumusețea preoției și a vieții consacrate - se afirmă în Mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru cea de-a XLIX-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (a patra duminică după Paști, 29 aprilie). În mesajul cu tema "Vocațiile, dar al carității lui Dumnezeu", Sfântul Părinte subliniază printre altele și rolul care revine Bisericilor locale, dar mai ales familiilor, care au o importanță decisivă în a-i ajuta pe tineri să redescopere "frumusețea și importanța preoției și a vieții consacrate".

Limba latină
Ioan al XXIII-lea a semnat, la 22 februarie 1962, constituția apostolică Veterum sapientia despre studierea și folosirea limbii latine, în care dorea, între altele, crearea unui Academicum Latinitatis Institutum, structură care a fost instituită de papa Paul al VI-lea cu scrisoarea apostolică Studia latinitatis (22 februarie 1964), încredințând Societății Saleziene misiunea de "a-i promova prosperitatea". După jumătate de secol, Pontificium Institutum Altioris Latinitatis a organizat la 23 februarie întâlnirea "50 de ani Veterum sapientia - istoria, cultura și actualitatea", subliniind câteva elemente semnificative pentru a răspunde la provocările de angajare culturală pe care le provoacă astăzi studiul limbilor clasice.

Pe urmele credinței
O parte a comunității române catolice din Roma a participat alături de comunitățile din America Latină, Bangladesh și Madagascar la un pelerinaj al credinței pe urmele primei comunități creștine, desfășurat la 26 ianuarie. Inițiativa a aparținut Oficiului pentru Migranți din cadrul Vicariatului de Roma și a fost concretizată cu ajutorul ghizilor și a autocarelor speciale, puse la dispoziție de către Opera Romana Pellegrinaggi. Grupul comunității române a fost însoțit de către pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma, și de pr. Felician Tiba. Pelerinajul s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran".

Liturghii în limba română
- În biserica "Spirito Santo" din Sommariva Perno (Italia) se celebrează sfânta Liturghie în limba română, începând din 5 februarie, pentru credincioșii catolici români din zona orașului Alba, provincia de Cuneo. Liturghia se va celebra în fiecare prima duminică din lună, la ora 16.00. Asistența pastorală a românilor catolici este acordată de pr. Lucian Avădăni (Parrocchia "Spirito Santo", Piazza Parrocchiale 1, 12040- Sommariva Perno (Cuneo), Italia; tel: 0039/3891449079; e-mail: lukyaus@yahoo.com).
- Credincioșii greco-catolici români din Londra au participat duminică, 12 februarie, în biserica mănăstirii franciscane din zona Stratford, la prima sfântă Liturghie greco-catolică în limba română, oficiată de pr. Eduard William Fărtan (tel. 0044/740/5035129), care a primit îndatorirea de a organiza Misiunea Greco-Catolică de la Londra. Începând din 19 februarie, în fiecare duminică și sărbătoare, Liturghia greco-catolică în limba română va avea loc la ora 12.30 în biserica "Our Lady of Compassion" în zona Newham, Green Street, Upton Park, London E13 9AX.

Comuniune prin meditații
În prima săptămână din Postul Mare (26 februarie - 3 martie), papa și conducătorii din Curia Romană au făcut exerciții spirituale. Anul acesta un cardinal din Congo, Laurent Monsengwo Pasinya, arhiepiscop de Kinshasa, a propus meditațiile. Ca temă a fost ales textul: "Iar comuniunea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos" (1In 1,3). Cardinalul Laurent Monsengwo Pasinya este al patrulea cardinal african și al doilea după cardinalul Francis Arinze invitat de Sfântul Părinte pentru a conduce exerciții spirituale în Vatican. În ultimii doi ani, Sfântul Părinte a invitat simpli preoți în loc de cardinali: pr. Enrico Dal Covolo și pr. Léthel.

Despre familie și copii
Situl www.opusdei.ro a început publicarea unei serii de articole referitoare la familie și creșterea copiilor, axate pe învățăturile magisteriului și ale sfântului Josemaría Escrivá de Balaguer, fondatorul Opus Dei. Seria de articole poate fi găsită în secțiunea "Cultivarea credinței". Subiectele care urmează să fie tratate includ "Drepturile părinților în educarea copiilor lor", "Transmiterea credinței", "Educarea la libertate", "Educarea la cumpătare", "Educarea la prietenie", "Educarea emoțiilor" și altele.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat