Au plătit cu viața propovăduirea evangheliei
În fiecare an, la 24 martie, se celebrează Ziua Mondială de Post și Rugăciune în Memoria Misionarilor care au plătit cu viața mărturisirea evangheliei. Din anul 1980, când a fost ucis în timpul sfintei Liturghii Mons. Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscop de San Salvador, multe biserici locale din lume amintesc în rugăciunile și jertfele lor pe toți lucrătorii pastorali care în anul precedent au fost uciși în țările de misiuni.
În perioada dintre anii 1990 și 2011 au fost 885 de misionari care au plătit cu viața lor propovăduirea evangheliei. La aceste cifre publicate în fiecare an trebuie să se adauge mereu lunga listă a acelora despre care probabil nu se va ști nimic, care în orice loc al planetei suferă și plătesc cu propria viață credința lor în Cristos. Spre ei trebuie să privim cu recunoștință și venerație, chiar fără a cunoaște chipurile lor, și fără de care Biserica și lumea ar fi mult mai sărace.
Toți martirii misionari sunt acum prietenii noștri în cer și moartea lor rămâne un motiv de preocupare, de îngrijorare și de teamă, întrucât nu vorbim de unul sau doi, ci de zeci de misionari în fiecare an. Martiriul lor a lăsat comunități private de un episcop sau de un preot, de o soră sau de un frate.
Prin fapte concrete de iubire față de comunitate, pentru a-l mărturisi pe Cristos, mort și înviat pentru mântuirea omului, martirii misionari nu au ezitat să-și pună în pericol propria viață în contexte de suferință, de extremă sărăcie, de tensiuni și de violență. Ei s-au îngrijit de cei pe care societatea îi refuză, îi ignoră sau îi marginalizează. Unii au fost victime chiar a acelor violențe pe care le combăteau sau au fost disponibili de a merge în ajutorul altora punând pe locul doi propria siguranță. Mulți au fost uciși prin tentative de jaf sau de sechestru, surprinși în propriile locuințe. Alții au fost uciși doar pentru că în numele lui Cristos se opuneau urii cu iubire, disperării cu speranță, controverselor violente cu dialogul, abuzului cu dreptatea.
Sângele martirilor este sămânța creștinilor, deoarece acolo unde există vieți dăruite evangheliei, acolo există din belșug și harul lui Dumnezeu care îi naște pe creștini.
Biserica îndeamnă ca în timpul Postului Mare credincioșii să mediteze la suferințele Mântuitorului, iar prin post și rugăciune să trăiască profund acest timp special de har. Totodată, creștinii catolici sunt îndemnați ca în Postul Mare să-și îndrepte atenția și spre misionari. Fără sprijinul nostru spiritual și material opera de evanghelizare a tuturor popoarelor ar avea de suferit.
La eforturile personale, ca și sprijin în munca misionarilor, consider că nu este de neglijat și aportul suferințelor misionarilor care au străbătut calea crucii lui Cristos în viața lor și au încoronat munca lor misionară cu sacrificiul vieții. Suntem invitați nu doar să ne amintim de misionarii uciși din cauza credinței și activității lor, ci să încredințăm lui Dumnezeu viața lor, cu speranța că jertfa lor va aduce roade. Ne rugăm pentru ei și prin ei, în unire cu întreaga ceată a celor uciși, care și-au spălat hainele în sângele Mielului.
Fie ca toți creștinii catolici din România să poată crește în credință și solidaritate misionară, pentru a continua și a transmite mai departe darurile credinței.
Pr. Claudiu Iștoc