Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Altötting

Altötting se află pe teritoriul Diecezei de Passau (Germania) și, pe drept cuvânt, este numit "Inima Bavariei". Acest sanctuar, împreună cu Lourdes, Fatima, Czestochowa și Loreto, este unul dintre cele cinci mari sanctuare ale Europei.

La sanctuarul de la Altötting, care se află la doar 15 km de localitatea de baștină a papei Benedict al XVI-lea, Marktl am Inn, poposesc anual peste un milion de pelerini. Unul dintre pelerini a fost și fericitul papă Ioan Paul al II-lea, la 18 noiembrie 1980.

Capela octogonală, numită Gnadenkapelle (Capela Harurilor) își are începuturile prin anul 700. Aici se spune că episcopul Rupert de Salzburg l-a botezat pe primul duce bavarez în credința catolică. Apoi, în jurul anului 1330, a fost adusă aici statuia Maicii Domnului cu pruncul, statuie sculptată în lemn de tei, ce se poate vedea și azi și care constituie punctul central al sanctuarului. Conform tradiției, devoțiunea populară la Altötting, în fața imaginii Maicii Domnului de aici, a început în anul 1489. În acel an, un copil de trei ani, care s-a înecat în râul care trece prin apropiere, a fost readus la viață prin mijlocirea Maicii Domnului de aici. Ajutorul acordat de Maria unei familii aflate în suferință, a constituit începutul unei interminabile procesiuni de pelerini care vin să găsească o alinare sufletească și un ajutor la Maria. După acel prim semn minunat, Maica Domnului a continuat, de-a lungul secolelor, să reverse haruri, iar pelerinii și-au întărit aici credința ori au găsit mângâiere în necazul lor.

Despre Capela Harurilor, destul de mică, de altfel, dar care este bogată în istorie și semnificații, un expert spunea: "Este un spațiu absolut grandios".

Această capelă octogonală a fost martora multor secole de istorie: aici au îngenuncheat papi și regi, și s-au rugat milioane de simpli pelerini. Fondul negru, împodobit cu aur și argint, cu numeroase ex-voto-uri sau relicvare, încântă privirea pelerinului cu un joc mistic și magic de lumini.

În mijlocul atâtor frumuseți domină statueta Maicii Domnului cu pruncul în brațe. Chipul Mariei, chiar dacă e înnegrit de istorie, aruncă o privire dulce, blândă și plină de bunătate spre pelerinul care îngenunchează aici. Două mari sfinte ale Bisericii, Margareta și Ecaterina, străjuiesc statuia de o parte și de alta. Tabernacolul de argint, care o adăpostește pe Maria, datează din anul 1645 și este realizarea sculptorului Marx Schinagl.

La Altötting se mai pot vedea: biserica "Sfânta Magdalena", un edificiu baroc, folosit de iezuiți până în anul 1773, biserica "Sfântul Conrad", cu mormântul acestui frate capucin, bazilica "Sfânta Ana", consacrată în anul 1912, și biserica parohială, în stil gotic, ce datează din anul 1500. De asemenea, merită atenție clădirea primăriei din oraș, un edificiu maiestuos, în stil neobaroc.

Există un obicei ca pontifii romani să dăruiască un trandafir de aur marilor sanctuare ale lumii. Papa Benedict al XVI-lea a oferit acest trandafir sanctuarelor din Sao Paolo (Brazilia), Savona, Genova și Cagliari (Italia). La 15 august 2008, papa a oferit acest frumos simbol și sanctuarului din Altötting. Trandafirul de aur a fost așezat într-un relicviar de argint, în partea dreaptă a altarului.

Mai multe personalități ale istoriei și-au dorit ca inima lor să rămână, pentru totdeauna, depusă, într-o urnă, în această capelă. Așa se face că inimile multor regi și duci, mai ales din familia Wittelsbach (familia celebrei împărătese Sissi) străjuiesc până azi în Capela Harurilor de la Altötting.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat